10-åringer til Vålerenga

SINT: Spillerutvikler Geir Frigård i Akershus fotballkrets er forbannet på Vålerenga etter at tre 10-åringer har gått fra Hvam IL til Osloklubben. Langt over grensen, sier han. Frigård mener Vålerenga selv burde sagt nei til spillerne. FOTO: ROAR GRØNSTAD

SINT: Spillerutvikler Geir Frigård i Akershus fotballkrets er forbannet på Vålerenga etter at tre 10-åringer har gått fra Hvam IL til Osloklubben. Langt over grensen, sier han. Frigård mener Vålerenga selv burde sagt nei til spillerne. FOTO: ROAR GRØNSTAD

Artikkelen er over 8 år gammel

Spillerutvikler Geir Frigård i Akershus fotballkrets er fly forbannet på Vålerenga som nylig har hentet tre tiåringer fra Nes.

DEL

Fire ganger i uka reiser de tre tiåringene fra Neskollen til Valle Hovin for å trene med Vålerengas 11-åringer.

Siden i høst har trioen deltatt på Oslo-klubbens treninger og overgangene fra Hvam ble formalisert noen måneder senere.

Det mener spillerutvikler Geir Frigård i Akershus fotballkrets aldri burde skjedd. – Her mener jeg Vålerenga har trådt langt over grensen i forhold til hva barnefotballen er tuftet på. En slik selektering er ikke sunn. I tillegg er jeg bekymret over at ungene bruker så mye tid i bil. Den burde vært benyttet til å gjøre lekser eller lek med kamerater på løkka. Her burde Vålerenga vist en helt annen standard, sier han til Romerikes Blad.

Frigård understreker at hans kritikk utelukkende er rettet mot Vålerenga og ikke spillernes foreldre.

Lokale muligheter

Den tidligere toppspilleren mener Vålerenga selv burde ha sagt nei til spillerne.

– Selvfølgelig. Det er de som burde ha gjort ting annerledes her. De burde bedt dem om å komme tilbake om noen år. Å hente tiåringer på denne måten synes jeg svært lite om, sier han. Frigård tror de tre lovende fotballspillerne kunne ha fått et like godt tilbud i Hvam og i Nes kommune.

– Jeg er sikkert på at man kunne fått hospiteringsordninger for dem i Hvam og/eller Team Nes. Det er lovende gutter, de er gode. Men det er altfor tidlig. Hvem kan forutse hvem som blir framtidige toppspillere når de er ti år? Det var mange som var bedre enn meg da jeg var ti, men jeg hadde viljen. Det er den som til slutt blir avgjørende når de blir eldre.

Frykter ringvirkninger

Frigård sier at en er livredd for at overgangene vil skape presedens. Han ønsker alt annet enn fri flyt av unge spillere over klubbgrensene.

– Hvis dette skaper en slags presedens er vi på ville veier. Det er akkurat slike tilstander vi ikke ønsker i barnefotballen. Denne saken utfordrer alle pilarene den er bygget på. Det bekymrer meg veldig, på vegne av norsk fotball. Vi kan rett og slett ikke holde på slik.

LES MER:

– Ikke brukt fornuften

Frigård opplyser at han også har kommunisert sitt syn til Norges Fotballforbund.

Derfra får han full støtte. Fagansvarlig Jan-Roar Saltvik innrømmer imidlertid at det ikke finnes regler som kunne ha stoppet overgangene. – Nei, vi har ingen muligheter til å ilegge bøter eller andre sanksjoner, sier han. Fagsjefen legger ikke skjul på at han er mindre imponert over Oslo-klubbens opptreden. – Dette handler mer om å bruke fornuften. Det har ikke Vålerenga gjort i denne saken. Jeg synes svært lite om måten de har gått fram på her. Jeg liker det ikke i det hele tatt. Barnefotballspillere må ha grobunn i sitt lokalmiljø, mener han.

– Vurdert

Da overgangene ble klare ble saken omtalt i lokalavisa Raumnes.

Faren til en av spillerne sier han ikke bryr seg om hva krets og forbund mener.

– Folk får mene hva de vil. Vi har vurdert dette fram og tilbake og funnet ut at dette var den beste løsningen, sier John Rune Emilsen. Romerikes Blad var også i kontakt med moren til en annen av spillerne og faren til den tredje i går. Ingen av dem ønsket å kommentere saken nå.

Artikkeltags