– Vi må gi oss selv lov til å suge på den karamellen Grunnlovsjubileet har vært for Eidsvoll Verk gjennom 2014, men vi er i gang med å se på endringer, blant annet hvordan vi skal drive Galleri Festiviteten i framtiden, opplyser Jorunn Mathiesen overfor Romerikes Blad.

– Og med det mener du?

– Vi er i en prosess der vi ser på hvordan vi skal drifte Galleri Festiviteten på sikt. Kafeen skal videreutvikles. Det samme gjelder for utleie av salene, fortrinnsvis til foreninger og bedrifter, sier Mathiesen, som legger til at planene er i ferd med å konkretiseres.

– Vi vil presentere nye planer på nyåret, sier hun.

Ny kulturhverdag

Driften av Galleri Festiviteten er en brikke i det som er blitt et nytt kulturelt Eidsvoll Verk.

–Det har skjedd veldig mye her oppe de siste årene, og det siste året spesielt. Eidsvoll 1814 er motoren for det som skjer her.

– Vi gleder oss over aktiviteten i Mago B og i traktorstallen. Dette gir muligheter for Eidsvoll Verk som kulturarena.

Roser samtidskunsten

Jorunn Matiesen oppsummerer 2014 som et «veldig morsomt, spennende og besøksrikt år» for Eidsvoll Verk.

– Nye mennesker har oppdaget Eidsvoll Verk takket være dette jubileet.

– Og det er grunn til å berømme Rikke Komissar og Monica Holmen ved Akershus kunstsenter. Den utstillingen de maktet å få til Eidsvoll har åpnet opp for at samtidskunsten er kommet til Eidsvoll Verk for å bli. Vi har hatt samtidsutstillinger her tidligere, men ikke så stor utstilling som «1814 Revisited – the past is still present», sier Mathiesen.

– «1814 Revisited» eksponerte eidsvollinger og mange andre for samtidskunst for aller første gang.

Maria Veie Sandvik ansatt i et samarbeid mellom fylkeskommunen, Eidsvoll kommune og Mathiesen Eidsvold Værk for å utvikle området som kulturarena.

– Litt bakrus og «stillheten etterpå» etter feståret 2014?

– Njaaa, jeg vet ikke helt, jeg. Men at vi er tilbake i hverdagen er det ingen tvil om. Jeg tror på spennende tider for Eidsvoll Verk og kulturtilbudet her.

– Hva tror du om tida som kommer?

– Det som er unikt med Eidsvoll Verk er at publikum kan ta del i fortid, nåtid og framtid innenfor en radius på noen minutters gange, og det er i mine øyne spesielt viktig at samtidskunsten ble introdusert i dette området akkurat i år, sier Mathiesen.

– Fordi?

– Det historiske perspektivet er viktig. Men det er også viktig med kunst som kan forarge, begeistre eller skape rom for ettertanke. Dette klarte de med utstillingen «1814 Revisited». Akershus kunstsenter pirket litt i den norske selvforherligelsen.

– Jeg håper kulturarenaen Eidsvoll Verk fortsatt vil bidra til at folk tar turen ut for å oppleve kunst og historie.