Vil skape mer liv i Kirkegata

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Politikernes planer for Kirkegata som kulturarena, omfavnes av Akershus Kunstsenter.

DEL

LILLESTRØM

– En fortetning vil tvinge seg fram uansett. Så er spørsmålet om det er best å fortette med kultur, boliger eller næring. Vi mener kultur, sier daglig leder for Akershus Kunstsenter, Rikke Komissar.

Tanken bak prosessen og mulighetsstudien hun nå applauderer er å gi mer «liv» til Kirkegata ved å forsterke aksen mellom Storgata og Lillestrøm kultursentrum og bygge opp om kulturvirksomheten i området.

Riv ned gjerdene!

Akershus Kunstsenter har vært sterkt involvert i prosessen rundt Kirkegatas framtid, og er inne på et eller annet vis i alle fire scenarier.

– Vi støtter fullt ut scenario 3, slik det politiske flertallet gjør. Der er kunstsenteret inne med et nybygg i Kirkegata 10, noe vi ser som en spennende løsning. Vi mener dessuten det er best fordi det tydeliggjør kulturgateprofilen med det store multimediehuset i nummer 14. Det vil tilføre gata noe mer enn et hotell kan, sier Rikke Komissar. Hun hevder at Kirkegata har et for «privat preg» i dag, og hilser parkplaner velkommen. – Riv ned stakittgjerdene rundt disse gamle praktfulle trehusene, slik at byens befolkning får ta del. Opp med springvann og benker og lekeapparater!

En prekær situasjon

Komissar omtaler situasjonen som prekær for kunstsenteret.

– Vi vil gjerne være i Lillestrøm, men har ikke noen framtid i det lokalet vi har i dag. Hun understreker at bygget er uegnet på flere måter, men det vanskeligste er tilgjengeligheten – Offentlige bygg i dag er pålagt universell utforming, men vi må si nei til rullestolbrukere. Det er ikke holdbart, verken for oss eller for Akershus fylkeskommune. Derfor har vi sondert etter alternative lokaler. Helst vil vi bli i Lillestrøm, men skal vi ha mer formidling, må vi inn i nytt bygg.– Det er nå eller aldri? – Ja, og det er ikke en trussel, men en realitetsbeskrivelse. I sin uttalelse til planene har også eierne gitt støtte: «Akershus fylkeskommune er positiv til å synliggjøre kulturinstitusjoner som Akershus Kunstsenter og Akershus Teater i dette miljøet. Fylkeskommunen ser muligheten og nytten av kombinasjonen kultur og næringsutvikling og gjøre området attraktivt for publikum og beboere.»

Ja takk, begge deler

Rikke Komissar synes nærheten til Lillestrøm kultursenter er spennende, og åpner for mer samarbeid.

– I dag er den delen av Kirkegaten en stille snutt. Vi kan fylle den med mer liv på dagtid også. I mulighetsstudiens scenario 3 er planen å bygge et nybygg for Akershus Kunstsenter der den store parkeringsplassen ligger i dag. Det er uklart hva trehuset som står i Kirkegata 10 skal brukes til, men ett alternativ er at også det blir en del av kunstsenteret. – Det ville være fantastisk, fordi det ville gjøre det mulig å profilere oss bedre mot Jonas Liesvei. Vi vil ha gjennomgående kommunikasjon mot to gater, og kunstsenteret vil det være det første folk ser når de kommer fra jernbanen. En slik løsning vil utvilsomt trekke folk inn.

Vil trekke turister

Det har kommet kulturhus i mange kommuner, noe som har gitt scenekunsten et løft.

– Det er bra. Vi må ikke glemme at bildekunsten også trenger egnede lokaler, sier daglig leder.

– Kirkegata 10 er en del av indrefileten i det gamle bymiljøet. Hvorfor kunstsenter der?

Hvorfor ikke? Vi vil gi mer tilbake til publikum. Være tilgjengelig for alle. Blant annet utvikle en barnekunstklubb. Gi mer tilbake til byen. Akershus Kunstsenter skal fremdeles være for hele fylket, men det vil være naturlig å samarbeide med lokale aktører. – Med bedre tilgjengelighet og synlighet vil vi bidra til å trekke turister til Romerike, påpeker Rikke Komissar.

Artikkeltags