Romerikes Blads litterære sommerkonkurranse er populær. Årlig strømmer rundt 1.300 romericker inn til kulturredaksjonen. Det begynte i 1979, men konkurransen fikk bare leve noen år før den ble lagt ned, for så å gjenoppstå i 1996.

Men hvem skrev den aller første romericken? Svaret er Magne Larsen fra Lørenskog. Som hobbydikter ble han invitert til åpne hele konkurransen.

– Vi satt en gjeng teaterfolk på restaurant Konten på Torvet i Lillestrøm og puslet med noen ricker. Jeg skrev minst tre forslag, og så valgte Arne Åsen (tidligere RB-journalist) en av dem, sier Larsen.

Rimet på Skårer

Nedenfor ser du verdens første romerick. En romerick er som kjent en limericken med et lokalt stedsnavn. Det var bostedet Skårer som var utgangspunktet for Magne Larsen i juni 1979. Slutten ble kanskje litt vemodig, men overraskende var den.

Larsen er stadig i sving med nye romericker, og hjemme i Sigurdsvei har han flere t-skjorter som bevis på at de er kommet på trykk.

– Jeg synes mange av rickene dere trykker kan bli litt vel på kanten, men så er jeg jo ikke helt uskyldig selv, smiler småpoeten.

Skriver romaner

Da den første romericken ble til var Magne Larsen aktiv både som skuespiller og manusforfatter i Romerike Teater. Interessen for lokalhistorie resulterte blant annet i "Plankekjørera" – et stykke med politisk brodd med handling fra sagbruksdriften i Sagdalen.

– På slutten av 1700-tallet var det uro blant plankekjørerne. Ordet streik var ikke oppfunnet, men plankekjørerne innførte kjørestopp for ikke å få mindre betalt, forteller Magne Larsen.

Trimmer de små grå med ordpuslerier, gjør den pensjonerte kokken jevnlig.

– Jeg skriver et eller annet hver eneste dag. Et dikt, for eksempel, sier han.

På PC-en ligger utkast til hele tre romaner. Han har prøvd seg hos forlagene, men foreløpig uten å få napp.

Det er et imponerende antall romericker som hvert år finner veien til Romerikes Blad, synes Magne Larsen.

– Men jeg kjenner flere som kunne tenkt seg å være med, hvis de kunne brukt psevdonym og sluppet dette med alderen.