– Jeg ble veldig overrasket over å gå helt til topps, forteller tegner Egil Nyhus fra Jessheim

Han er i Portugal på World Press Cartoon (WPC) i kulturbyen Sintra utenfor Lisboa. I går vant han gull for sin avistegning av Dominique Strauss-Kahn.

– Jeg vant gull i kategorien «karikatur». Men ikke nok med det: Det finnes en hederspris, Grand Prix, som jeg vant på deling med en cubansk tegner. Utrolig morsomt, fastslår Nyhus.

Tegnernes Oscar

Deltakerne i WPS er ikke bare avistegnere, men også vitsetegnere og karikaturtegnere fra hele verden.

Fredag var det prisutdeling, og lørdag åpnet den store tegneutstillingen for allmennheten. Nyhus var eneste deltaker fra Norge.

– Dette er som Oscar, med en kjempestor utstilling, imponerende kataloger, store pengepremier - og ikke minst egne biler, sier Nyhus.

Vinnerne i hver av de ni kategoriene fikk nemlig kjøre kortesje gjennom Lisboa, med privatsjåfør i biler der vinnertegningen var trykket på bilen.

Intenasjonalt tema

På forhånd visste Nyhus at han kom til å vinne gull, sølv eller bronse i en av kategoriene, for en av sine avistegninger, men han visste ikke hvilken.

Tegneren hadde sendt inn tre bidrag: I tillegg til Strauss-Kahn en tegning av Breivik og en der Bin Laden dør.

– Nøkkelen er å sende inn noe som forstås internasjonalt. I RB er det ofte lokale problemstillinger jeg illustrerer, sier Nyhus.

– Jeg tror at juryen så noe mer enn Strauss-Kahn i tegningen. Kanskje ble tegningen større enn tegneren denne gang, og at de kjente igjen følelsen av å ha brukt penger over evne og av å skamme seg.

I tillegg til to trofeer har Nyhus vunnet rundt 15.000 euro.