- Det sitter en masse tullinger på 50 som bare vil tjene penger på jenter med store pupper.

Moys, derimot, er et «band uten pupper». Derfor valgte de å gi ut «Replika» selv, i tillegg til å håndtere all markedsføring. Plata kom i går, og i morgen blir det slippfest og konsert på Gamla i Oslo.

Sammen med trommeslager Robert Cohn har Henning Bergersen ringt rundt og fullbooket våren med spillejobber - blant annet på Martins i Lillestrøm 3. mai. Moys oppnådde aldri å være fullbooket da de benyttet seg av bookingbyråer.

Utrendy
- Vi vil heller jobbe med folk som er «utrendy», men som kan noe, enn å jobbe med «hippe» folk som lover mye som ikke blir noe av. Nå ringer vi rundt selv og sier at vi er fra landet, fra Enebakk, konstaterer han.

Moys slipper «Replika» på sitt eget selskap, Sirius Produksjoner, men har ordnet distribusjon med et større selskap. Dermed kan de konsentrere seg om spillejobber.

Tilbake til det gamle
- «Replika» er et ord vi har lagd. Plata er en «replika» av det vi gjør live, og vi er en «replika» av gamle Moys, forteller Bergersen.

Bandet har holdt på siden 1993, og har gitt ut to plater tidligere. For to år siden sluttet to av medlemmene, og den gamle bassisten, Jørn Gundersen, kom med igjen, i tillegg til gitarist Øyvind Henriksen. Sammen med lillebror Aksel Henriksen, Cohn og Bergersen, utgjør de Moys.

Bortsett fra den yngste Henriksen, er alle rundt 30, og føler på seg at Norge endelig er klare for Moys.

- Vi hadde aldri ambisjoner om å «breake» over natta, påstår Bergersen.
- Det kan også ha sine fordeler å være litt eldre: Man lærer mye av å spille i så mange år.

Bergenssommer
«Replika» ble spilt inn i løpet av varme solskinnsdager i Bergen i fjor sommer, hjemme hos produsent Bernt Haglund.

- Vi kastet ut alle møbler og satte opp trommene. Det var litt Big Brother-følelse: Vi var innesperret i et hus og skulle spille inn skiva, sier Bergersen. Resultatet er en avslappet plate, der en del av rockeelementene som preger konsertversjonen av Moys er tonet ned.

- Vi er nok langt tyngre og mer direkte live. Men det er å spille live som virkelig er hele greia for oss, sier Bergersen.

Moys mener selv at de er et eksepsjonelt bra live-band. Etter å ha «blodøvd» i fjor høst, framstår de nå som en kompakt enhet med mye «trøkk» på scenen.

Jølsen-tekst
Moys synger på norsk, og vokalist Bergersen står for det lyriske. Tidligere har han vært redd for å være platt, og har derfor holdt seg til vage poetiske bilder og stemninger i tekstene. Nå har han imidlertid blitt mer direkte.

På «Replika» er det også en tekst av enebakkdikteren Ragnhild Jølsen; «Falbes vise» fra romanen «Fernanda Mona» fra 1905.

- Det er vel noe av det særeste vi har gjort. Jeg er litt spent på hva folk sier til det, sier Bergersen.