– Han sa ikke et ord til meg om hva han skrev på, sier hun.

– Han forsto at jeg ikke ville like dette. Jeg visste ingen ting før Dagbladet tok kontakt og ville komme ut til oss for å ta bilder og skrive om saken.

Søndag var Tone Bjørneboe og forlagsredaktør Heidi Nordland i "Ragnhilds Rom" i Ytre Enebakk for å fortelle om livet og forfatterskapet til Jens Bjørneboe i hans Enebakk-periode. Arrangementet var en del av kulturdagene i Enebakk.

– Den boken skrev han nok av rent økonomiske grunner, sier hun.

– Vi skulle flytte til Billingstad og hadde egentlig ikke råd til det. Jeg fikk aldri tid til å lese boken før jeg hørte den bli opplest i retten.

Håndverker

Huset øverst i Ekebergdalen overtok familien Bjørneboe i 1962. Annonsen fortalte om et gammelt hus som egnet seg som barnehjem eller gamlehjem. Og den driftige forfatteren fikk virkelig bruk for sine praktiske evner da han gikk løs på det gamle huset og renoverte det til familiens hjem de neste fem åra.

– Huset var opprinnelig bygd som et handelshus. Det hadde også vært brukt til møter. Martin Tranmæl var en av dem som hadde talt der, forteller Tone Bjørneboe.

Under arrangementet på søndag leste hun mannens detaljerte beskrivelse av ombyggingsprosessen fra en artikkel han hadde skrevet.

Nøkkelroman

Romanen "Drømmen og hjulet" ble skrevet mens de bodde i Ekebergdalen. "Frihetens øyeblikk" ble avsluttet der, og " Bestialitetens historie" ble påbegynt. Likeledes skuespillet " Skapsprengeren Mannfred", et verk Jens Bjørneboe aldri rakk å avslutte.

Den halvdokumentariske romanen "Drømmen og hjulet" er basert på Jens Bjørneboes opptegnelser av historien til folk Ekebergdalen.

– På en hyggelig og direkte måte fikk han god kontakt med de eldre i dalen. Og gjennom dem fikk han de historiene han trengte for å kunne skrive denne romanen, sier Tone Bjørneboe. – Om industrien der, dens vekst og fall og om forfatteren Ragnhild Jølsen.

– Jens forsket veldig i det materialet han skulle bruke til sine bøker. Han var veldig dyptgående, sier Tone Bjørneboe.

– Jeg lærte mye av Jens ved å følge hans tanker og artikler. Vi delte synspunkter på så mangt, og han hjelp meg å fokusere skarpere på det som skjedde i tiden.

– I Ekebergdalen fikk han arbeidsro. Tida der hører til Jens Bjørneboes mest produktive periode, sier forfatterens kone.