Ute med sin fjerde krimbok

BYGGEKLOSSER: Å skrive krimbøker er litt som å jobbe med puslespill eller byggeklosser. Du jobber deg fram bit for bit, sier Tor Ole Kværner, krimforfatter fra Strømmen som er ute med ny bok.FOTO: ØYVIND MO LARSEN

BYGGEKLOSSER: Å skrive krimbøker er litt som å jobbe med puslespill eller byggeklosser. Du jobber deg fram bit for bit, sier Tor Ole Kværner, krimforfatter fra Strømmen som er ute med ny bok.FOTO: ØYVIND MO LARSEN

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Tor Ole Kværner (55) var aldri spesielt glad i å skrive. Nå har han gitt ut krimbok nummer fire.

DEL

Retninger livet tar beror ifølge mange på tilfeldigheter. I Tor Ole Kværners tilfelle var det en innkjøpsordning for hjemme-pc gjennom jobben som gjorde at tilværelsen tok en uventet dreining.

– Meningen var at vi skulle lære oss hvordan hele maskinen fungerte, men for meg stoppet det med word, smiler strømlingen som nettopp er ute med en ny krimbok, den fjerde i rekken.

– Har du håndverket under huden nå?

– Du lærer deg noen knep underveis, men jeg tar for meg forskjellige temaer hver gang, så det er mye research underveis.

I det små

Kværner begynte å skrive i det små. Han har alltid vært glad i å leke med ord, men hadde i 2003 aldri skrevet noe sammenhengende.

– Bortsett fra at jeg hadde en romerick på trykk i Romerikes Blad en gang, da...

– En kollega fikk se en løsrevet tekst jeg hadde skrevet, og han forlangte at jeg skulle skrive ett kapittel før og ett kapittel etter, slik at det ble en handling.Til slutt ble det en bok av det, sier Kværner.

Manuset til "Det femte korset" ble sendt til Schibsted. To uker etter fikk han svar. De ville gi ut boka.

Etterforskning

Alle de fire bøkene til Kværner handler om ei etterforskningsgruppe i Oslo-politiet, og forfatteren velger gjerne temaer som omhandler ting han ikke kan så mye om fra før.

– På den måten er jeg nødt til å lese meg opp og drive research rundt det jeg skal skrive om – i den siste boka er det gen-teknologi.

– Har du hele historien klart for deg når du setter deg ned og skriver?

– Jeg har ei grunnskisse i bånn, men så tar historien sine egne retninger av og til.

– Hvor lang tid har du brukt på "Blodhevn"?

– Jeg jobbet med den til og fra i fire-fem år. Jeg skriver ved siden av jobben i bank og jeg skriver når lysten er der. Jeg har ingen deadline å forholde meg til.

Jobber med nytt

– Du skriver på flere prosjekter samtidig?

– Ja, jeg har et prosjekt som kan bli til noe på sikt.

– Lett å gjøre feil underveis?

– Det hender skrivingen stopper opp nå og da, men da lar jeg det ligge en stund. Når det gjelder fakta, så har både forskningsmiljøet og politiet lest gjennom for å sjekke dem. De ble godkjent der, sier Kværner.

– Jeg liker ikke å levere fra meg noe som er tull og faktisk feil.

Leser lite

Kværner endte opp med å skrive krim fordi det var en sjanger han likte. Selv leser han ikke mye krim, bortsett fra Gunnar Staalesens "Varg Veum".

– Finner vi deg i noen av bøkene dine?

– Ikke så mye, men jeg bruker noe av meg selv i den ene av etterforskerne. Han er ikke akkurat noe supermenneske; han er den som setter fingermerker på skjermen og som ikke er veldig glad i datamaskiner.

– Du har et avslappet forhold til det å skrive bøker?

– Jeg har det som en hobby og tror jeg var blitt ganske stresset hvis jeg gjorde dette fulltid. Det tror jeg ville blitt "pes". Nå kan jeg skrive når det passer meg, og det er jeg komfortabel med, sier Tor Ole Kværner.

Artikkeltags