LILLESTRØM: - Jeg har ikke malt noen nye bilder av betydning siden jeg fikk slag for snart tre år siden. Men kanskje jeg kan få en ny impuls av denne utstillingen, sier Kåre Tveter til Romerikes Blad.

Maler ved kjøkkenbordet
Han viser litt brydd fram en akvarell som er bare 14 x 19 cm stor. «Vinterlys» heter den, og den er blitt til ved kjøkkenbordet i Odalen, der han og kona Ruth bor store deler av sommerhalvåret. Resten av året bor de i en leilighet i Lillestrøm, dit de flyttet fra Nittedal tidligere i år.
- Jeg trenger ikke noe atelier lenger, det holder med et hjørne av kjøkkenbordet. Der har jeg laget noen små akvareller etter at jeg fikk slag. Det har vært en positiv opplevelse at jeg i det hele tatt klarer å male, men det er likevel lite tilfredsstillende for meg. Jeg kommer aldri til å klare å arbeide med de store formatene igjen. Han peker på høyrearmen sin. Tilsynelatende har han fått førligheten tilbake igjen etter at den ble lammet for tre år siden. Men finmotorikken er ikke god, sier han. Ikke god nok til å fortsette med de store formatene.

Lysets maler
Kåre Tveter har på sin særegne måte klart å fange lyset og landskapet på for eksempel Svalbard - og i de dype skogene i Odalen. Det har han gjort gjennom oljemalerier, silketrykk og akvareller.
I de siste årene før han ble syk var det særlig de store formatene han arbeidet med i både oljemalerier og akvareller. Blant de største er oljemaleriet «Breene - Svalbard» som er 1,40 x 3,70 meter stort og akvareller på 75 x 102 cm, som for eksempel «Sommerregn». De er blant bildene som er med på utstillingen, side om side med både flere silketrykk og fire-fem av de aller minste akvarellene, som er blitt til i de siste par årene.
- Nei, jeg kan ikke male slik som før, sier han.
- Savner du det?
- Å ja, jeg ville så gjerne fortsette. Men jeg er tross alt i mitt åttiende år, og det er mange kunstnere som har dødd lenge før det.
- Det er vel kanskje lov å hvile seg litt da?
- Nei! Ikke for en kunstner.

Liker oppmerksomhet
Det er mye oppstuss rundt Kåre Tveter i anledning utstillingen, som åpner lørdag. Mange vil snakke med ham, og han er intervjuet både av TV2 og NRK-TV. Han ser ikke ut til å ha noe imot det.
- Jo da, jeg liker oppmerksomhet. Kanskje det kan føre til en ny kreativitet hos meg. Kåre Tveter går langsomt gjennom de lyse rommene på Lillestrøm Kunstsenter. Rommene er fylt av oljemalerier, akvareller og silketrykk inspirert av lys og landskap gjennom skiftende årstider og gjennom døgnets ulike faser. «Kald vintermorgen», «Månenatt», «Augustregn», «Tåke i liene», «Påskemorgen», «Mot augustnatt», «Sommerregn». Bilder som han selv har skapt i løpet av de siste 15-20 årene.
- Hva synes du om utstillingen? Han slår ut med armene.
- Tenk at jeg har laget dette. Tenk at jeg har laget noe så fint! Var det et godt nok svar på spørsmålet?