På det naturlige amfiet i Feiring jernverk, rundt ruinene der hus og fjøs en gang sto, er nær 60 amatørskuespillere i alderen seks måneder til over 70 år med på å gjenskape lokalhistorie. Karakterene i spillet er hentet fra bygdebøker i området, og publikum tas med tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. Publikum må dessuten benytte seg av sti for å komme frem til det gamle jernverket, noe som bidrar til å sette tankene tilbake til hvordan livet kan ha artet seg i det lille samfunnet rundt jernverket.

– Er det ikke en flott naturopplevelse? Vi synes jo det er utrolig flott at så mange tar den baugen med å gå inn hit, sier Tanja Halvorsen (42) fra Feiring.

Hun er kunstnerisk ansvarlig og spiller Madam Klouman i stykket, og hun er med for 13. gang.

– Det er en fin måte å bruke ferien på. Hele familien er med, både mann og barn. Formidling av historien er viktig for meg, Vi lever i en helt annen verden i dag, selv om det jo faktisk ikke er så lenge siden, legger Halvorsen til.

Du kan se "Menn av malm, jenter av jern" i dag eller søndag klokken 14.00. Billetter kjøpes på stedet.

Ingen suksesshistorie

Feiring jernverk var ingen suksess, og livet var langt fra enkelt for arbeiderne og deres familier. Vi følger dem fra mai til september 1808, en periode preget av krig, sykdom nød og uår. Spillet viser på en realistisk måte hvordan livet kan ha artet seg, men byr også på optimisme, humor og mengder av sjarm. Ikke minst bidrar de mange unge skuespillerne til det sistnevnte.

– Det er ikke noe vanskelig, bare gøy. Men det er litt vondt å gå uten sko, sier Signe Nordahl (10).

– Det morsomste er premierefesten, da kan vi være lenge oppe, sier Andreas Bjørnstad Kristensen (7).

De spiller de fattigste ungene i stykket.

– Fotsoppen herjer, forklarer Andreas.

– Blodsotten, retter Signe.

Nytt av året

Manusforfatter Tor Karseth skrev «Menn av malm, jenter av jern» i år 2000, og stykket har blitt spilt hvert år siden da. I år har forfatteren sett på manuset på nytt og gjort noen endringer. Han åpnet dessuten Jernverkshelgen 2014 under gårsdagens premiere.

I 1808, hvor handlingen i «Menn av malm, jenter av jern» er lagt til, var Danmark-Norge blitt en del av Napoleonskrigen og var i krig med Sverige. I tillegg til at det var uår her til lands, blokkerte engelske skip de norske havnene slik at det var vanskelig å importere korn. Dette gjorde at det ble en sosial forskjell på de norske og svenske arbeiderne i jernverket. De norske var lokale og hadde derfor et bruk hvor de kunne dyrke litt mat eller ha noen dyr. De svenske hadde ikke denne muligheten og kom derfor dårligere ut.

Gruvevandring og rømmegrøt

I tillegg til skuespill byr Jernverkshelga 2014 på blant annet gruvevanding, verksvandring og omvisning i Carsten Ankers lysthus.

Lokalkjente guider forteller og viser rundt. Du kan også lage din egen kvennkall og teste den i elva samtidig som du kan lære litt om hvordan elva og vannhjulet skaffet energi til masovnen og jernutvinninga på 1800-tallet.

Liv Ulvik, profesjonell folkemusiker, besøker også i år Jernverkshelga. Hun vil lære bort bånsuller, gjeterviser og andre folkeviser til barn og barnslige voksne i sceneområdet både i dag og i morgen.