På vårlista til Gyldendal finner vi 36 år gamle Thomas Enger fra Jessheim, og forlaget skriver følgende om debutanten:

«Thomas Enger debuterer med kriminalromanen «Skinndød». Det er den første boken i en syklus på seks, og danner et nært perfekt anslag til en stor Oslo-krimserie om nettavisjournalisten Henning Juul. En mann med noe å hevne, og solid nysgjerrighet og teft. Kanskje det beste krimmanuset vi har fått fra en debutant noen gang.».

– Voldsomt gode ord?

– Det er nesten litt surrealistisk, sier Enger til Romerikes Blad.

Refusjoner

Det er ikke slik at Thomas Enger satte seg ned for å skrive en bok på fritida. Over 20 tidligere refusjoner er bevis på at han som de aller fleste har gått den tunge veien.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å lage musikk og skrive bøker, og jeg har skrevet ved siden jobb og skolegang mange år.

Sluttpakke

Men det var da han valgte å ta sluttpakke i Nettavisen at han bestemte seg for å skrive på heltid.

– Jeg hadde sluttpakka å leve på, og skrev på det jeg mente kunne bli en tv-serie, sier Enger.

Men det dro ut i tid etter møter med NRK, og Enger mente at det han hadde skrevet også kunne fungere i bokform.

– Jeg kontaktet Gyldendal og Cappelen og møtte begge forlagene. De likte ideen, men ville gjerne ha en bekreftelse på at jeg også kunne skrive.

Han brukte ferien på å skrive de første 120 sidene, sendte dem til Gyldendal og ble antatt. Nå venter intet mindre enn seks bøker i serien om Henning Juul, nett-journalisten som bor i Oslo.

Skriver hver dag

Enger er klar over ståhei og fokus rundt Jo Nesbø og hans bøker om Harry Hole. Selv har han ikke høye skuldre med tanke på at hans manus omtales blant de beste av en krim-debutant i Gyldendals historie.

– Jeg er først og fremst mer motivert enn noen gang. Det er veldig betryggende at forlaget har tro på det jeg skriver. Jeg merker at jeg er veldig utålmodig med tanke på å få ferdig bok nummer to – egentlig alle seks, sier han.

Utgivelsesdato er ikke spikret.

Hardt arbeid

– Jeg skriver hver dag, men har ikke mål om å skrive så og så mange sider om dagen. Målet er å skrive noe bra hver dag, sier debutanten, som også har bidratt med filmmusikk til flere novellefilmer og andre oppsettinger.

Gyldendal har også bestemt seg for å gi ut den forrige boka Enger skrev, men som han ikke fikk antatt. Det er en spenningsbok for litt store barn.

Redaksjonssjef Kari Marstein i Gyldendal sier det er svært uvanlig å anta debutanter med flere bøker, som i dette tilfellet.

– Det er så uvanlig at jeg vil tro det ikke har skjedd i Norge før,

sier Marstein.

– Det er uhørt dristig, og ganske barskt, og etter å ha lest og arbeidet med Thomas Enger, er vi helt sikre på at han kommer til å klare det.

Marstein sier også at det snakkes mye om at romanens utvikling er flyttet til fjernsynsmediet, i form av serier som Sopranos, The Wire og Madmed.

– Thomas Engers krimserie flytter sånn sett «den store fortellingen» tilbake til romanformatet, hevder Marstein, som beskriver Engers språk som poetisk og effektivt.

– Denne serien er også et portrett av storbyen Oslo, geografisk, sosialt og historisk, sier Marstein.

Thomas Enger sjøl er spent på hvordan boka vil slå an – kriminelt spent ...