Tegneseriemesteren

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Stomperud, Tuss og Troll, Smøbukk og mange flere tegneserier blir til i tegnestua til Håkon Aasnes i Aurskog. Lørdag åpnet han en utstilling med sin tegneseriehistorie på Aur Prestegård.

DEL

Håkon Aasnes regnes som landets mest produktive tegneserietegner. Merittlisten hans, tegningene på veggene og tegneserieheftene som flyter utover bordet på Aur Prestegård vitner om at dette utsagnet holder vann.

Hele 22 forskjellige serier er det blitt. Stomperud, Smørbukk, Tuss og Troll, Kråka Konrad, Olsenbanden, Gråtass, litt Fantomet, litt Donald og avisserien Seidel og Tobram er alle skapt på tegnebrettet i arbeidsstua til Håkon Aasnes hjemme i Aurskog.

Tegner på heltid

Etter å ha kombinert tegningen med nattskift på Strømmen Stål gikk Håkon Aasnes over i heltidsjobb som tegner for 25 år siden.

– Det hele startet selvsagt da jeg var guttunge, forteller den produktive tegneren.

– På utstillingen har jeg med mine første forsøk, fra jeg var fem år gammel. Tegneserien bak på juleheftet til bestemor tegnet jeg en serie som var sterkt inspirert av Fantomet.

Mange tegninger, striper og serier kom aldri lenger enn til arkivkassa. Det var avisserien "Seidel og Tobram" i 1972 som satte i gang den store produksjonen.

– Denne serien gikk på det meste i 16 norske aviser, forteller Hå¨kon

– Til sammen ble det nesten 5000 striper før den ble avsluttet. I dag går den som reprise i Nationen.

Smørbukk og Stomperud

Håkon Aasnes nevner gjerne Smørbukk og Stomperud når han skal liste opp sine egne favoritter.

– Smørbukk, både som serie i Norsk Barneblad og som julehefte overtok jeg i 1982. Hanna er en annen serie som også går i Norsk Barneblad.

Da Isaksen ga seg med Stomperud for noen år siden, sto Håkon Aasnes klar til å overta.

– Jeg hadde tatt kontakt med forlaget tidligere. Men nå ringte jeg tilbake. Siden ingen andre hadde meldt sin interesse fikk jeg jobben å tegne Stomperud.

Mange av ideene til historiene i Stomperud har Håkon fått fra sin egen tid i militæret.

– En gang skulle vi levere inn arbeidsskjortene. Vi røsket av skulderklaffene siden skjortene skulle kastes. Men dette var ikke majorens oppfatning. dermed måtte vi sy på alle klaffene igjen.

– Denne sanne historien skriver jeg om i det siste Stomperudheftet.

Sexy Petra

Manga av seriene som Håkon skaper har ulike uttrykk. Alt fra det realistiske og naturlige til karikerte tegninger og det helt banale uttrykket.

– De fleste andre tegnere lager bare en serie. Jeg lager mange og må forholde meg til mange ulike uttrykk. Har nok en bryter inni meg som jeg svitsjer om når jeg skifter serie.

Stomperud har gjennomgått noen forandringer.

– Petra er blitt litt mer sexy og smekker. Og børsestaven er byttet ut med en AG-3.

Juleheftene for 2007 er på det nærmeste ferdig fra Håkon Aasnes side.

– I det nye Stomperudheftet kommer det kanskje en historie om obersten som skal ut på øvelse for å imponere generalen. Men midt i tyttebærsesongen møter han på sin egen svigermor. Dette skaper trøbbel, ler Håkon Aasnes. Mer vil han ikke røpe.

Artikkeltags