Teaterdrømmen <p></p>blir virkelighet

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Han har satt store spor etter seg på Romerikes teaterhimmel, og nå er Herman Bernhoft klar for et stort veiskille i livet, en utdanning som skuespiller.

DEL

– Teaterskolen? Om fem år er du førskolelærer, du, Herman, sa rektor på Lillestrøm videregående skole.

– Han tok feil, sier Herman, som i dag har blandede, men mest gode følelser av å være en sjelden utvalgt blant landets skuespillerspirer. Nå kan han få oppfylt guttedrømmen om å bli skuespiller.

Etter de to første opptaksprøvene på fakultetet for teaterfag ved Kunsthøgskolen, sto det igjen 33 søkere. Åtte av disse klarte også den tredje prøven, Blant dem – Herman Bernhoft.

– Vi ble godt kjent med hverandre disse ni dagene, og det var sårt for alle når bare åtte sto igjen og resten måtte gå, sier Herman

Lang vei

– Hele prosessen tar et halvt år, sier Herman

– To opptaksprøver med selvvalgte monologer, og så ni dager der du følger alt skolen byr på.

Men det hele startet da Herman, som er født og oppvokst på Kjeller, spilte Espen Askeladd i "Eufemianatten" som 13-åring i Skedsmo Amatørteater.

Året etter fikk han rollen som Sigmund i filmen "Markus og Diana".

– Ikke lenge etter dette befant jeg meg i Gjerdrum, som både regissør og manusforfatter.

– Jeg fikk kontakt med mange fra Gjerdrum da jeg gikk i drama-klassen på Lillestrøm. Og jeg skylder Gjerdrum Amatørteater en stor takk for at de satset på meg og ga meg frie tøyler.

Mange produksjoner

Etter åtte store produksjoner for GAT, var Herman tilbake i Skedsmo Amatørteater. Og suksessen som manusforfatter og regissør fortsatte.

– "Sju mirakler på Mercey Street" er jeg mest fornøyd med, sier Hermann.

– Det er det første og til nå eneste stykket jeg har skrevet helt ut fra eget hode. Dette satte vi også opp på Edderkoppen i Oslo. De har fantastisk dyktige ungdommer og medarbeidere i både Gjerdrum og Skedsmo, sier Herman.

– De unge på scenen har et nivå som ligger langt over det en kan forvente i et amatørteater.

Men effektiviteten holdt på å ta knekken på det unge teatertalentet.

Måtte videre

Ni musikaler på tretten måneder ble i meste laget for Herman. Selv om han i 2004 gikk over til teaterarbeid på heltid.

– Fra "Den lille havfruen" i Skedsmo Amatørteater til den siste, "Kvitebjørn Kong Valemon", satte jeg opp ni store produksjoner. Det gikk i ett. Og jeg begynte å gå tom. Jeg var utkjørt og utbrent som regissør.

– "Regnbuedalen" var jeg slettes ikke fornøyd med. Jeg var glad da jeg ikke fikk god kritikk på det arbeidet. Så lett skulle det ikke være å lykkes.

– Men "Kvitebjørn" gikk da veldig godt?

– Ja, det var den siste oppsetningen. Og den hadde alt. Men det var tøft også det arbeidet. Vi jobbet for fullt med stykket mens jeg samtidig skulle igjennom de to første opptaksprøvene på Teaterhøyskolen.

Skremmende

Men nå er Herman inne. På fakultetet for teaterfag, skuespillerlinja, på Kunsthøgskolen. Eller Teaterhøyskolen, fortsatt på folkemunne.

– Drømmen var å bli skuespiller, realitetene ble regi, men nå er jeg tilbake der jeg startet, sier Herman.

– Jeg har tatt et viktig skritt. Hele livet mitt skal forandres. Det er godt. Men det er skremmende, sier Herman Bernhoft.

Artikkeltags