– Ja visst er det ærefullt å ha en kunstner som Tore Hogstvedt i vår kommune. Tenk, bilder som er malt i Rælingen skal stilles ut i Beverly Hills. Bildene hans rører noe ved meg, ja, jeg er fascinert. Tore Hogstvedt er hel ved, sier rælingsordfører Øivind Sand til Romerikes Blad mens kunstneren selv står rødmende til stede.

– Jeg må jo innrømme at det er hyggelig å høre slikt, sier maleren beskjedent.

Hogstvedt og Monet

Kontakter, bekjentskaper, talent og hardt arbeid har de 10 siste årene ført ham til gallerier i en rekke byer i flere land, til New York, Montreal og Toronto. Til Sandbekkstua i Rælingen. Lørdag drar han til London for å forberede en utstilling der.

I går åpnet han sin første separatutstilling på Romerike, i Galleri Lillestrøm.

Utstillingen i Versailles i 2001 ble et slags vendepunkt. Franske kunstkritikere sammenlignet Hogstvedt med Monet; en fransk maler som regnes som impresjonismens far. Stilen byr på tydelige penselstrøk, lyse farger, hverdagslige motiver, gjerne sett fra uvanlige vinkler. Framfor alt ønsker impresjonisten å fange lyset i alle dets ulike fasetter.

– Når jeg leter etter et motiv, er det alltid lyset jeg er på jakt etter, sier Tore Hogstvedt.

Ut og stjæle hester

Rælingsordfører Øivind Sand lytter spent. Han synes også det er fint i hjemkommunen, og som tidligere trubadur er han ytterst kulturelt interessert. Det har satt sine spor.

Som guttunge var han ramm til å stjele hester, eller tjuvlåne for noen minutters ridning. Og det var nettopp rælingsordføreren som tipset sin gode venn Per Petterson om at han hans forrige roman burde få tittelen "Ut og stjæle hester". Nå vil Sand få kulturen i Rælingen bedre fram i lyset.

– I den nye kultursalen på Marikollen har jeg lyst å samle et bredt kulturelt uttrykk i Rælingen. Tore Hogstvedt er opplagt som deltaker, sier ordfører Sand som i forbindelse med utstillingsåpningen i går har fått seg en ny sjelevenn på hjemmebane.

– Vi skulle ha et kort møte hvor vi ble litt bedre kjent. Møtet varte i to timer.

Store forventninger

Nå er både ordføreren og ikke minst Tore Hogstvedt spent på utstillingen i Beverly Hills.

– Jeg innrømmer at jeg store forventninger. Det skal være det beste galleriet der, og kundegruppen er internasjonale stjerner, sier Hogstvedt. Han har allerede fått tilbakemeldinger på den kommende utstillingen fra noen av dem. Blant flere stjerner har filmskuespilleren Penélope Cruz sendt en hilsen til ham på nettsiden hans.

– Hva skal man egentlig si til dette, da, Tore Hogstvedt?

– Det er schwære greier. Svarer ordfører Øivind Sand.