Stor rockemønstring mot rasisme

Artikkelen er over 14 år gammel

Trond Granlund, Bjelleklang, Kohinoor, Balypticon, Karpe Diem og Slaves of Dr. Ironhead skapte antirasistisk musikkfest på Kjennfestivalen ved Langvannet i går.

DEL

En bandliste med sterk lokal forankring, hele fire Lørenskog-band. Mens Karpe Diem består av to Oslo-gutter, og Balypticon av fire karer fra Skedsmokorset.

Mye ungdom og en del voksne trosset været og slo seg ned ved Langvannet for å høre på. Det er tredje året på rad at Lørenskog SOS Rasisme arrangerer Kjennfestivalen.

Hverdagsrasisme

- Da vi startet i 2002 visste vi ikke hva vi dro i gang. Vi er stolte av at dette er det tredje året på rad, sier Ola Melbye Pettersen, leder av Lørenskog SOS Rasisme.

På fire år har lokallaget vokst fra 100 til 700 medlemmer. Pettersen ble nylig valg som nestleder av SOS Rasisme i Norge, som har 20.000 medlemmer.

Under festivalen vervet han og 20 aktivister nye medlemmer og støttemedlemmer. Hovedteamet for årets festival var integrering. I sin appell nevnte Pettersen den økende nynazismen på Romerike, men han understreket at en marginal gruppe forvirrete ungdommer ikke er hovedproblemet.

- Det som virkelig truer med å bryte ned de gamle norske likhetsidealene er hverdagsrasismen, og den statlige rasisme, sa Pettersen. Han understreket innvandrenes rett og mulighet til å få et trygt sted å bo, og en jobb man kan leve av. Integrering er noe annet enn assimilering, påpekte han, det handler om å se på mangfold som noe naturlig og berikende for samfunnet. Kjennfestivalen er en liten lokal brikke i arbeidet for integrering.

Ros og rock

- Jeg er glad og stolt av at vi har dere i Lørenskog SOS Rasisme, sa ordfører Åge Tovan i sin appell. Han roste Pettersen spesielt fordi han driver et aktivt lokallag og fordi han er nestleder i Europas største antirasistiske organisasjon.

– Vi kan ikke godta et samfunn der mennesker føler seg utrygge. Alle skal ha mulighet til å forme sine liv. Vi må bry oss, og vi har alle et felles ansvar, sa Tovan. Deretter sang han «Frihet» av Björn Afzelius, og Elvis-låten «That's All right, Mama» akkompagnert av Trond Granlund, til stor jubel fra publikum.

Været til tross, folk koste seg på festivalen, barna deltok på aktiviteter og folk køet rundt salgsbodene med mat fra flere land. Og ja, det blir Kjennfestival neste år også.

Sitat

Vi kan ikke godta et samfunn der mennesker føler seg utrygge

Ordfører Åge Tovan

Artikkeltags