Bandet er så gammelt at det tåler halehenget "legendarisk" . Den slags synes kunstnerisk leder Arild Stav fra Skedsmokorset bare er hyggelig.

– I tillegg er vi levende legender, sier Stav og forklarer hvorfor de tåler en slik hedersbenevnelse.

– For 25 år siden satte vi en standard på storband-kartet som ga oss spillejobber både under Kongsberg Jazzfestival og Nattjazzen i Bergen. Vi ble snakket om, og fortsatt i dag møter jeg mennesker som omtaler oss i rosende ordelag, sier han.

Lang dvale

Bandet ble startet i 1976 av senere Bjelleklang-sanger Jon Haaland, da under navnet Jon Haaland storband. To år etter ble navnet endret til Lillestrøm Samleband. I dag er fem av bandets 17 musikere fra Lillestrøm, og de nøyer seg med navnet Samlebandet.

I 1980 forsvant de inn i en 24 år lang dvale. Det var lite jobber og lite penger, 17 mann var tungt å administrere, og mange av dem spilte i mindre band.

Litt i bakgrunnen

I fjor høst rettet Lillestrøm Jazzklubb en henvendelse til legendene med forespørsel om de kunne reise seg igjen. Det gjorde de, og de sto oppreist en hel kveld sammen med Kåre Conradi som vokalist. Samme høst ble de med på en Duke Ellington-konsert i Lillestrøm kirke.

– Vi fikk litt blod på tann, vi var blitt godt voksne musikere med masse erfaring, og vi merket at vi hadde lyst å fortsette, sier Arild Stav og gleder seg til konserten på jazzklubben Blå i Oslo søndag kveld.

– Vi er veldig glade for henvendelsen vi fikk i fjor høst, men på de konsertene var vi nok mer et kompband, med en musikalsk meny som traff de fleste. Nå er vi mer oss selv, og da byr vi på moderne storbandjazz, sier Stav som sammen med resten av bandet drar i NRK-studio for radioopptak mandag.

Banebrytende ensemble

Når opptaket blir å høre på radio vet de ikke. De vet bare at NRK-invitasjonen kan være et viktig springbrett.

– Vi vil gjerne fortsette å spille sammen, og da er vi avhengige av offentlige støtteordninger. Et NRK-opptak er godt å vise til og kan være en døråpner for oss, sier Stav som ønsker at Samlebandet skal være et banebrytende ensemble for nasjonale og internasjonale utøvere og artister innen alle sjangere. Konserten på Blå søndag er i høyeste grad med på å bryte slike grenser. Dette er et samarbeidsprosjekt med den danske komponisten og storbandlederen Lars Møller, og konserten bærer like godt den fyndige tittelen "Storband-Electronica-Rap".

– Vi stortrives med å være i gang igjen, sier Arild Stav. Og for riktig virkelig å understreke det føyer han til:

– For oss er dette både marsipankake og bløtkake på en gang.