Det er Akershus kunstsenter som arrangerer Iskunstfestival i Skedsmo, godt hjulpet av Skedsmo kommune, kultursenteret og hovedsponsoren Lillestrømbanken via fondet Bykunst.

Arrangementet i går innledet også Kulturfestivalen for barn og unge i Skedsmo i kommunens regi.

Begge festivalene varer fra 4. til 8. februar.

Is fra Hvaltjern i Fet

Leder av Akershus kunstsenter, Rikke Komissar, kunne ønske publikum velkommen til en helt unik og flott opplevelse i snøføyka.

Det glitret i snøfiller og skinte blått i isskulpturen, og barna sang "Vi tenner våre lykter". Her deltok Miniklang, Lillestrøm kirkes barnekor, Skjetten skolekor, Skedsmo barnegospel og Fet barne- og ungdomskor.

Elever ved Norsk Ballettinstitutt danset en spesialkoreografert dans med fart og eleganse.

Ordfører Anita Orlund sto for den formelle åpningen av de to festivalene. Hun kunne opplyse at isblokkene er hentet opp fra Hvaltjern i Fet, og at åtte kunstnere har arbeidet i over ti dager for å få dette praktverket av en isinstallasjon ferdig. Rundt 800 isblokker på 40 kilo hver er stablet, og mer enn 300 lyspunkter er brukt for å lyse opp isskulpturen.

Det ligger både kunstnerisk tankegang, rå muskelkraft og tålmodighet bak den vakre isskulpturen. Ordføreren benyttet anledningen til å takke kunstneren Peder Istad og hans medhjelpere, kunstnerne Emil Olofsson, Kjell Arvidsson, Esben Sørensen, Lukas Arons, Espen Voll, Marius Andresen, Martin Glomnes og Marck Zulgit.

Romerikes Blad og Lillestrømbanken har samarbeidet om en spørrekonkurranse, og i går kunne Rino Larsen avsløre vinneren. Gunn Eva Næss vant premien, som er en iskald overnatting for fire på ishotellet på Bjorli i Oppland.

En glad mann

Kunstner og prosjektleder Peder Istad var en glad mann i går. Han og hans medhjelpere har bodd på hotell og arbeidet fra morgen til kveld i ti dager for å bli ferdig med isskulpturen. Istad og de andre kunstnerne er kjent for å ha lagd ishotellet på Bjorli. Ambisjonen er å gi folk en sterk opplevelse, i sjiktet mellom arkitektur og kunst.

Er det ikke trist å tenke på at denne kunsten smelter bort?

– Det er så fantastisk moro og en stor opplevelse å få lage iskunst. Det er som å gjøre en konsert, det er intenst mens det pågår. Det er stort å få jobbe med is. Til vanlig er jeg skulptør og jobber med stein, sier Peder Istad. Han er glad hvis isskulpturen står en måned. Den tåler ikke for mye sol, vind og regn.

Det var meningen å ha lys både oppe og nede i den fire meter høye isskulpturen, men lysene oppe skapte stripedannelse i isen og det fungerte ikke bra.

Istad er også mannen bak den flotte isrosen til kong Harald under hundreårsmarkeringen på Akershus festning i 2005, og en isskulptur inne i fjellet på Svalbard i fjor under åpningen av verdens frølager. Nå er Lillestrøm i det gode selskap.