– Med sine åpne, store og fine grøntarealer er jo dette anlegget som skapt for utendørsskulpturer. Jeg ser på dette som et drømmested for mine arbeider, sier en av Norges fremste billedhoggere, Skule Waksvik. Han kjenner Losby fra de 25 årene han hadde gård i Nannestad, den gang da hestene hans gikk på sommerbeite her. Levende hester.

På samme område har han nå både rådyr, kronhjort, gaupe og ei binne med to unger stående. I bronse.

Deleier i Losby Gods, Frode Fjellheim har allerede kjøpt rådyrene. De andre dyrene er til låns, foreløpig. Kanskje kjøper ham dem også.

En estetisk opplevelse

– Jeg har alltid likt arbeidene til Skule Waksvik, og for meg har det vært en gammel drøm å investere i noen selv. Her utgjør de en estetisk opplevelse til glede for mange, mener Frode Fjelheim.

– Hvor mye investerer du?

– He, he, nei det vil jeg ikke si noe om.

– Hva koster en skulptur av deg, Waksvik?

– 200.000 kroner.

Direktør Lars Christian Krog er glad for at gjestene hans og andre besøkende kan nyte dyreskulpturene.

– Mye av Losbys historie er tuftet på kunst og kultur. Vi ser på dette som en videreføring av denne tradisjonen. Inne i hotellet har vi en rekke bilder i tillegg til skulpturer av Nico Widerberg. Med Waksviks skulpturer føler vi at vi bygger bro mellom nasjonalromantikk og samtidskunst, sier han.

Måtte nøye seg med høne

75 år gamle Skule Waksvik ankommer Losby Gods i det årets første snøfall har kledd anlegget i et hvitt teppe. Han er på vei til Milano for å fullføre et arbeid hans avdøde kollega Fritz Røed ikke fikk gjort ferdig.

– Jeg har mye ugjort, og gleder meg over fortsatt å kunne arbeide, sier Skule Waksvik, 55 år etter at han lagde sin første dyreskulptur.

Under sin utdannelse som billedhogger ved kunstakademiet ble han forelsket i en gårdsdatter fra Odalen. Sommeren 1948 ble han med henne hjem, og han hadde et forsiktig håp om at hun ville stå modell for ham. Naken. Moren hennes ville ikke.

– Det ble til at jeg i stedet modellerte ei høne, da, sier Waksvik som med den debuterte på Høstutstillingen samme år. Høna ble senere innkjøpt av Riksgalleriet.

Er veldig naturtro

Ved siden av sine dyreskulpturer er også Skule Waksvik kjent for sine skulpturer med nakne damer. Frodige vakre damer, lette å ha med å gjøre. En deilig avveksling fra å stå i måneder i en zoologisk hage og vente på at et dyr skal innta den riktige posisjonen.

– Jeg jobber gjerne med damer igjen, føler meg ikke ferdig med det, sier Skule Waksvik, også omtalt som «Vår Herres argeste konkurrent». Han blåser litt brydd over uttrykket. Men han medgir at dyreskulpturene hans nok kan blitt tatt for å være ekte, levende vesener.

– I Vestfold har jeg noen rådyr i bronse, som en morgen ble funnet liggende på marken. Sporene rundt viste at det hadde vært en elg der og sparket dem ned.