Smak av tradisjoner

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Bakst, vassgraut, rømmegrøt og flatbrød. Gamle oppbevaringsteknikker og konservering sto sentralt under årets kulturminnedag.

DEL

Mat fra fiskehjell og stabbur til dekket bord var tema for i år. Søndag ble dagen markert med arrangementer over hele landet. Råvarer, tradisjoner og veien mat og drikke har gått før den ender opp på våre bord preget kulturminnedagen, også på Romerike.

– Vi har lagt vekt på at mat med røtter fra ulike tradisjoner kan nytes i museale omgivelser, sier førstekonsulent Ingrid Vatne ved kulturtjenesten i Lørenskog.

På tunet ved Lørenskog Bygdemuseum er Arne Skrolsvik i gang med separering av kumelk. Det kinnes smør, spises medisterkaker, elgkaker, lomper, velling og rømmegrøt. Niru Kumra er travelt opptatt med å servere smaksprøver. Smaken av indiske hemmeligheter er blandet med norske råvarer. Tidligere på dagen holdt hun lynkurs i indisk kokkekunst, og interessen var stor.

– I tillegg til å vise gamle norske tradisjoner er det viktig å huske på andre. I Lørenskog bor det mange mennesker med forskjellig bakgrunn, og vi har mye å lære av hverandre, sier Vatne.

I våningshuset var festbord dekket med tidsriktig porselen. En ny permanent kjøkkenutstilling i utstillingslokalene i fjøset åpnet for anledningen. Her ser man beholdere som ble benyttet til oppbevaring av mat og drikke i eldre tider. Låven var åpen for høyhopping, og her kunne man se museets landbruksutstilling.

Før fryserens tid

Også ved Huseby Gård på Skedsmokorset var aktiviteten stor. Utstillingene med mat i fokus på den vakre gården var både informative og dekorative. Leder i Skedsmo Bygdekvinnelag Elin Løken holdt foredrag om gamle tradisjoner og oppbevaring av mat før fryserens tid for to fullsatte stuer.

– Det er utrolig hvordan de ordnet seg i gamle dager. Temaet vekker fortsatt minner hos mange, sier Elin Løken godt fornøyd med dagen.

På kjøkkenet vokser stablene med flatbrød. Tålmodig kjevler og steker Margit Rønneseth de runde flate brødene, dette har hun gjort før.

– Jeg begynte jo som småjente. Dette må jeg vel kunne nå, sier Rønneseth og avslørere oppskriften. Det er natron som gjør flatbrødene hennes så sprø.

Fangst og mattradisjoner

Entusiastene i Rælingen Historielag tok også hele tunet i bruk. Her kunne man prøve seg på bueskyting og forskjellige jaktmetoder. En kokegrop fra steinalderen var laget for anledningen. Flatbrød, barkebrød og vassgraut sto sentralt samt et rikt utvalg urter.

– Det er moro å tenke tema og historikk. Tenk at enkelte spiste barkebrød her i 1810, da var det dårlige tider, sier Lene Skovholt i Rælingen Historielag. Sammen med Evy Halvorsen har hun satt opp den nye og allsidige utstillingen i hovedhuset rettet mot kulturminnedagen 2004.

Artikkeltags