Slakter Unni Askelands kunst

HER ER BILDENE: Både fotoserien på gulvet og bildene på veggen er blant dem som Nasjonalmuseet har kjøpt inn fra Unni Askelands utstilling. FOTO: MORGAN ANDERSEN

HER ER BILDENE: Både fotoserien på gulvet og bildene på veggen er blant dem som Nasjonalmuseet har kjøpt inn fra Unni Askelands utstilling. FOTO: MORGAN ANDERSEN Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Nasjonalmuseets storinnkjøp av Casablanca-bildene til Unni Askeland fra Kløfta har ført til sterke reaksjoner blant kunstkjennere.

DEL

- En skandale, sier NRKs kunstanmelder Jon-Ove Steihaug om Nasjonalmuseets siste investering til nrk.no .

Romerikes Blad intervjuet Unni Askelandom Casablanca-bildene rett før utstillingen åpnet.

Sist helg brukte direktøren på Nasjonalmuseet 650.000 kroner på å kjøpe halve popart-utstillingen til Unni Askeland, på tvers av råd fra museets egne fagfolk.

– Null kunstnerisk innhold

Universitetslektor Jon Ove Steihaug har vært kurator i en årrekke, og anmelder nå kunst i NRK. Steihaug skjønner ikke hvorfor Nasjonalmuseet har investert i akkurat disse kunstverkene.

– Dette er å bade i klisjeer. Det har null kunstnerisk innhold, sier Steihaug.

Han mener investeringen er utrolig. - Kunstfaglig sett er dette en skandale.

– Sjokkartet innkjøp

Øivind Storm Bjerke, professor i Kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, synes ikke dette er et nasjonalmuseum verdig.

– Her har man gått til et innkjøp som ikke står i stil med hva man bør kunne forvente av at nasjonalmuseum, sier Storm Bjerke.

Han får støtte av kunstsamler Rolf Hoff. I likhet med et titalls profesjonelle kunstkjøpere NRKs Kulturnytt har snakket med, er Hoff forbauset over Nasjonalmuseets storinnkjøp.

– Jeg har sjelden opplevd at norsk kunstliv har vært så samstemt som i denne saken. Alle er forundret. Dette er et sjokkartet innkjøp. Det vil bli mye diskusjon så snart man har fått summet seg litt, sier han.

- Må kunne heves

Kunstsamler Rolf Hoff forventer nå en redegjørelse fra Nasjonalmuseet. Både om hva som skjedde, og om hvorvidt kjøpet av Askelands kunst er gyldig.

– Her er det så mye forvirring at nå må styrelederen i Nasjonalmuseet på banen og få avklart hva det er innkjøpskomiteen har gjort. Hvis man har kjøpt inn noe som komiteen ikke er samstemt om, må et sånt kjøp kunne heves, sier han.

Allis Helleland har følge NRK fått flere anledninger til å svare på kritikken, men har ikke ønsket å gi noen kommentar.

Unni Askeland ønsker heller ikke å kommentere debatten om bildene.

Artikkeltags