Det er 340 dager til «Star Wars: Episode VII–The Force Awakens» ankommer norske kinoer. Slapp av, det er noen godbiter på veien. Filmåret 2015 ligger nemlig an til å bli et av de bedre på denne siden av årtusenskiftet. En ny Bond-film, et gjensyn med heltene i «The Avengers, og det første besøket til Jurrasic Park på et drøyt tiår gjør at 2015 ligger an til å bli et år for historiebøkene. Forutsatt at alt går bra, selvfølgelig. Noe det ikke vil gjøre for alle, naturligvis.

Bak oss ligger et år der overraskelsene herjet. Selv om rutinerte folk som Martin Scorsese, Wes Anderson og Richard Lintlaker alle leverte fra øverste hylle, var 2014 et år der disse storhetene måtte dele kirsebærene med en film om legoklosser.

2015 starter sterkt, som de fleste år gjør. I vinter- og vårkvartalene finner mange av de amerikanske Oscar-kandidatene veien hitover. I januar alene kommer «Foxcatcher», Clint Eastwoods «American Sniper» og Disney-suksessen «Big Hero 6» på løpende bånd. Februar åpner knallsterkt med Stephen Hawking-biografien «The Theory of Everything», Michael Keatons karriererenessanse «Birdman» og «The Matrix»-skapernes nye sci-fi «Jupiter Ascending» allerede første uke. Sistnevnte står trolig ikke i fare for noen Oscar-nominasjon med det første, om vi skal tro traileren.

Det er også mye godt i vente av norsk fabrikat. Komedien «Staying Alive» har Agnes Kittelsen, Anders Baasmo Christiansen og Linn Skåber på rollelisten, dramafilmen «Svenskjævel» hører man allerede gode ting om to måneder før premieren, og dokumentarfilmen «Drone» får endelig kinopremiere i fullformat. Mars og april står foreløpig i eventyrets navn. Disney slår på stortromma med musikalen «Into the Woods» og Kenneth Branaghs «Eventyret om Askepott», mens «Furious 7» vil være eventyr for dem som foretrekker potter av et annet slag. Så smeller det. «Age of Ultron», oppfølgeren til «The Avengers», filmhistoriens nest mest innbringende film, står for tur, og setter i gang sommerens blockbuster-sesong. En sesong som inneholder filmer som «Mad Max: Fury Road», «Terminator: Genisys» og «Jurrasic World». Kom mai, du skjønne milde.

Filmvåren er et koldtbord av ulike delikatesser. En del spørsmål får også sine svar før charterreisene tiltar. «The Avengers: Age of Ultron» blir av mange regnet som årets største film, mulig med unntaket av en viss desemberpremiere vi var innom i innledningen. Men i tillegg til å være etterlengtet, blir «Age of Ultron» også svaret på om den pågående gullalderen for superheltfilmer fortsetter med uforminsket styrke. Både Marvel og erkerivalen DC har lagt superheltplaner fram til 2020, og en knekk i interessen vil mildt sagt være katastrofalt. Tiden vil vise.

Foreløpig er det bare å glede seg til det som ser ut til å være en knallsterk første halvdel av et filmår for historiebøkene. Å si god fornøyelse vil være en underdrivelse.