Gå til sidens hovedinnhold

- Skulle ha vært i Lillestrøm!

Artikkelen er over 16 år gammel

Benedikte Lindbeck og sønnen Johannes har begge framtredende roller i Mona Hoels film «Salto, salmiakk og kaffe». Nå gleder de seg til premieren fredag 6. august.

– Det er bare så synd det ikke er kino i Lillestrøm ennå. Filmen er jo spilt inn her, som en hyllest til alle oss hverdagsmennesker. Den burde så absolutt hatt premiere på stedet, mener Benedikte Lindbeck.

Selv satte Aurskog-kvinnen ekstra stor pris på Mona Hoels valg av innspillingssted.

– Vi bodde i Fetsund da filmen ble spilt inn i fjor sommer, og hadde bare fem minutters arbeidsvei. Det er ganske sjelden at en hel film spilles inn på et sted slik; vanligvis reiser vi rundt fra location til location. Det blir ekstra morsomt når du får sjansen til å framheve nærmiljøet ditt på denne måten, synes hun.

Seks og et halvt år gamle Johannes, som i filmen spiller Benediktes sønn Stian, er også glad i å tegne. I filmen har Mona Hoel animert en av tegningene hans.

– Det var kjempegøy å se hvordan figurene mine plutselig begynte å bevege seg, forteller han stolt.

Roller for livet

Benedikte Lindbeck framstiller den høygravide Maria, som fra før av har sønnen Stian med ektemannen Erik, spilt av Dennis Storhøy.

– Filmen fokuserer på de rollemønstrene vi er oppdratt med, og tar med oss fra generasjon til generasjon, sier hun.

– Dette får store konsekvenser for livene våre. Plikten kommer altfor ofte i første rekke, mens vi glemmer kjærligheten. Dermed blir vi også hele tiden såret. Filmens Maria har for eksempel vokst opp i en slik dysfunksjonell familie. De har fylt rollene sine, men glemt å snakke om de problemene man hele tiden kommer opp i.

Johannes i to filmer

Benediktes rolleskikkelse Maria blir i løpet av filmen mer bevisst på dette.

– Hun ser at hun har valgt feil og glemt seg selv totalt, men må helt ned i kjelleren for å komme til den endelige erkjennelsen. Dette gjelder jo oss alle. Vi danner et felles garn, der alle er avhengige av hverandre. Mona Hoel setter lyset på dette, at alle har vi en viktig funksjon, sier Benedikte.

Hun og sønnen, Johannes Lindbeck Ruud, har for øvrig ekstra travle dager nå i sommer. Benedikte farter land og strand rundt som en forberedelse til neste ukes premiere, mens Johannes må til Oslo for å dubbe. Han har nemlig også hovedrollen i Natalie Kings kortfilm «Du skal ikke», som kommer senere i høst.

Benedikte Lindbeck, som tar tilleggsutdannelse i fortellerkunst på teaterhøyskolen, har også startet sitt eget firma. Med Saras Teater har hun i år reist rundt med forestillingen «Fuglen i stenen». For NRK har hun spilt inn barne TV-serien «Linus i svingen», som starter i oktober. Denne skal hun også spille inn en julekalender-versjon av etter jul. Finn Skårderud skriver i tillegg på en monolog som hun skal framføre.

– Som frilanser er det ekstra deilig å vite at jeg har nok å gjøre. Men noen feriedager er det heldigvis blitt på oss.