LILLESTRØM

Kunstverk, ungdommer og historiske øyeblikk kan veves inn i hverandre. Så skjedde i går.

Det begynte som en dokumentarfilm om fire ungdomspolitikere, men «Til Ungdommen» er blitt så mye mer etter tragedien på Utøya 22. juli i fjor.

I kjølvannet av dokumentarfilmen, med premiere 31. august, skal norsk ungdoms tanker festes til papir og bevares for ettertiden.

– Disse tankene skal bevares i en skulptur kunstner og tidligere musiker Magne Furuholmen skal sette sammen, sier Anita Rehoff Larsen, romeriking og produsent for filmen.

En del av noe større

En videregående skole i hvert av landets fylker skal lage hver sin del av det kunstverket Magne Furuholmen skal sette det sammen. Skolen i Akershus er Skedsmo videregående skole, og i går var lærer Mari Hetland Nilsen og elev Jonas Høisveen til stede i Furuholmens atelier i Asker.

– Det er fint å få være en del av noe som er historisk og ganske stort, sier Jonas Høisveen til Romerikes Blad.

– Og vi formidler vår samtidshistorie til dem som er unge i 2031, sier lærer Hetland Nilsen.

Kunstverket – som har fått navnet «Tidskapselen» – skal stå i Riksarkivet. Der skal kapselen åpnes i 2031. Innholdet er tankene ungdommer her i 2012 ønsker å formidle til dem som skal lese brevene om 20 år.

Hittil har 50.000 ungdommer meldt seg på til å svare på tre spørsmål, men det er plass til mange flere.

– Ta kontakt med Elevorganisasjonen på www.elev.no og finn ut hvordan du kan melde deg på, oppfordrer Anita Rehoff Larsen og Skedsmo-elev Jonas Høisveen.

Tidskapsel på tur i Norge

Tidskapselen skal ut på tur i Norge fra 22. august i år. Dagen etter, altså 23. august, kommer tidskapselen til Skedsmo videregående skole.

– Jeg tente på ideen og ville gjerne være med på et prosjekt som dette, sier Magne Furuholmen, som i går hadde en lærer og en elev fra hvert fylke i Norge på besøk i sitt atelier.

– Alt er lov, og jeg gleder meg til å se det ferdige resultatet, sier Magne Furuholmen, idet han viser de frammøtte teknikken som brukes på metallet som skal bli skulpturen «Tidskapselen».