Skrev krimroman for døtrene sine

Artikkelen er over 14 år gammel

For å stimulere døtrenes leselyst, tok han saken i egne hender. Nå har han skrevet spenningsromanen "Opprullingen", med handling fra deres eget miljø på Skedsmokorset.

DEL

– Dette har tatt litt av, jeg må innrømme det, sier Erik H. Sønstelie som ikke før nå har forsøkt seg innen den skjønnlitterære sjangeren. Men hundretusenvis av lesere er han vant til å ha.

De siste 15 årene har han vært journalist i VG, og han har vunnet høythengende journalistiske utmerkelser for sitt arbeid. I dag er han vaktsjef i avisen, noe som betyr at han har ansvaret for at VG ser ut som den gjør når han er på vakt. Og nå en ungdomsbok. Skrevet til døtrene Thea Kristine og Siri Marie. 137 sider. Den var tenkt trykket i 10 eksemplarer, til utvalgte familiemedlemmer. I stedet tro han til og kostet på seg 100 eksemplarer i pocketutgave. Lokale bokhandlere har sagt ja takk. I går var ni eksemplarer allerede solgt. Klassen til Siri Marie, 7B på Åsenhagen skole på Skedsmokorset, har lest den i timene. Da er det ikke en lyd å høre utover lærerens stemme.

Som et VG-oppslag

– Jeg føler meg ydmyk. Og jeg er like nervøs når en klasse med 12-åringer nå sitter og lytter til min historie, som jeg var til et førstesideoppslag i VG til en sak jeg hadde skrevet, og som jeg visste ville skape brudulje, sier Sønstelie. Han mener boka følger litt i gata til Hardyguttene og frøken Detektiv.

I vinterferien ferierte han og familien hos svigerfamilien på Voss. En kveld var kjedeligere enn andre kvelder for jentene. Lenge hadde pappa Erik forsøkt å få døtrene til å lese bøker, men de fant liksom ikke noe som fenget.

– Jeg spurte dem om hva en spennende bok burde inneholde, og jeg fikk svar. Da huset var falt til ro, startet jeg, sier Sønstelie som fikk inspirasjon av måneskinn over Vangsvatnet og en stjernekald februarhimmel. Men handlingen la han til hjemlige Skedsmokorset.

Ville lese mer

– Dagen etter leste jentene mine de tre første kapitlene. " Kult, pappa", sa de, og det var mer enn nok for meg. Jeg ble virkelig tent på å fortsette. Deretter skrev jeg et kapittel om kvelden, og jentene leste det om morgenen. Hele tiden lurte de på hva som skjedde videre, sier Erik H. Sønstelie som lurte på det samme. Han måtte fortsette å skrive.

Med to aktive døtre innen Skedsmo håndballklubb har Sønstelie hatt flere oppgaver og verv innen organisasjonen. Derfor er også handlingen lagt til miljøet rundt det lokale idrettslaget.

– Jeg kaller boka en sporty kriminalroman om gryende ungdom, forelskelse og vennskap, sier Sønstelie som har fått med noen tanker rundt barne- og ungdomsidrett, topping av lag, dugnadsånd og samhold.

Over hele Romerike

I boka tar han leserne med på en reise som går over hele Romerike, til idrettshaller i Sørum, Nittedal, Rælingen og ikke minst Tærudhallen på Skedsmokorset.

– Hvilke ambisjoner har du med utgivelsen?

– Jeg synes jeg har fått mye allerede. Noen har lest det jeg har skrevet, og de synes det er spennende. Ikke verst bare det. Men det ville jo vært hyggelig om boksalget ga et lite overskudd. Det skal nemlig gå til Skedsmo håndballklubb, sier Erik H. Sønstelie som synes det er like spennende å ha 20 lesere til sin bok som 1,3 millioner av VG.

Artikkeltags