– Ja, jeg tror jeg kan være enig i at det blir spektakulært. Biblioteket blitt stort og pent, alt på én flate og med en aldeles fantastisk utsikt til Romeriksåsene, sier biblioteksjef Ann Katrin Yri.

Ordfører Hilde Thorkildsen er ikke mindre entusiastisk.

– Første gang jeg så vinnerutkastet til biblioteket i det nye kulturhuset, ble jeg helt forelsket. Ja, jeg er virkelig betatt.

Viktig del av sentrum

Etter mange, lange år med bølgende diskusjoner om kulturhus eller ikke kulturhus i Nittedal, gikk politikerne før jul i land med et endelig vedtak: Kulturhus. Selv om Høyre og Frp stemte imot.

For 200 millioner kroner skal det bygges kulturhus og kirke på tomta mellom Mosenteret og rådhuset, og hele herligheten skal stå klar til bruk høsten 2016. For nittedølene tror Hilde Thorkildsen det blir et før og etter kulturhuset.

– Her blir det masse aktivitet; det blir en arena og en møteplass for utrolig mange mennesker, sier ordføreren.

Fram til nå har Nittedals kulturliv tatt med seg store forestillinger til Lillestrøm kultursenter eller Grorud kirke.

– Samtidig har vi tenkt på hvor fint det hadde vært om vi kunne ha gjort dette hjemme. Snart kan vi det. Gjennom kulturhuset vil vi greie å etablere en møteplass vi ikke har hatt før. Kulturhuset blir dessuten en viktig del av sentrumsutviklingen. I stedet for bare å ha et kjøpesenter her, blir det et levende bygdesentrum, sier Hilde Thorkildsen.

Lån når som helst

Biblioteksjef Ann Katrin Yri snakker om det kommende biblioteket som om hun skulle ha vært ei spent jente på vei til sin første skoledag.

– Det blir en ny verden – og helt fantastisk for publikum. Vi kommer til doble antall besøkende. Det vil skje blant annet som følge av at vi vil innføre et døgnåpent bibliotek, sier Yri.

Nittedal bibliotek holder i dag til på baksiden av den videregående skolen, med inngang under ei branntrapp. Publikumsflaten er på 350 kvadratmeter, og bøker er lagret og stuet bort i kjeller og bøttekott. Det nye biblioteket vil by på svulmende 850 luftige kvadratmeter.

–Her blir det plass til både folk og bøker, sier Yri, som håper de kan etablere døgnåpent bibliotek noen måneder etter kulturhusåpningen. Det vil fungere slik at man bruker lånekortet sitt for å komme inn på biblioteket når det måtte passe, uavhengig av åpningstider.

Ordningen er relativ ny i Norge. Stavern var først ut, og etter det første året økte utlånet med 14 prosent. Tall fra Danmark er langt høyere.

Ann Katrin Yri ser fram til mange nye kapitler i det kommende biblioteket.

– Jeg gleder meg voldsomt til dette, og jeg kan love at det er mange som har grunn til å glede seg, sier Yri, som også regner med å få besøkende fra andre kommuner enn Nittedal.

– Alle er velkommen til oss, sier hun.