I det kveldssola går ned over Torvet i Lillestrøm, så forstår man med ett at man har savnet Elg, Frode Alnæs og deres Dance with a Stranger. For dette bandet besitter en «mojo» i soulmusikken sin som de fleste andre norske artistene i sjangeren ikke kommer i nærheten av.

Og mens man står blant publikum på Torvet, så kjenner man at hoftene begynner å få olje i kulelagrene igjen; det er noe i musikken og framtoningen til bandet som står på scenen som gjør at man blir litt løsere i snippen, litt mindre norsk og litt mer fylt av soul, sol og smilehull.

Hvorfor er det slik at godt voksne menn lager musikk som rett og slett er litt sexy i anslaget? Det handler rett og slett om musikalitet, samspill, instinkt, formidling og – det aller viktigste – gode melodier som er arrangert særs delikat!

to korister er med på å underbygge Elgs karakteristiske, sjelfulle og massive stemme. Stemmen hans bærer brorparten av låtene til Dance with a Stranger, vil nok mange hevde. Nå skal man ikke underslå de gode melodiene og gitarspillingen til Frode Alnæs, altså. Men det er ett eller annet tidløst og internasjonalt over vokalen til Elg. Eller er det troverdighet han tar med seg inn i låtuniverset til bandet? Vi tror på ham, i hvert fall. Og musikk må være troverdig!

martin windstad er ingen framtrengende musiker, men under gårsdagens konsert kom den rutinerte trommeslageren og perkusjonisten fra Jessheim virkelig til sin rett. Han er hyret inn som perkusjonist av Dance with a Stranger på denne turneen, og i går kveld viste han hvorfor. 43-åringen – som har medvirket på utallige album og turneer sammen med norske toppnavn, er rett og slett en rytmisk krydderhylle som bringer sting og dynamikk med seg inn i lydbildet. For rett skal være rett: uten korister og perkusjon som er med og bygger dynamikk og variasjon i låtmaterialet, så kunne en konsert med Dance wtih a Stranger ha blitt litt statisk og på grensen til kjedelig.

Men kjedelig var det slettes meg ikke på Torvet i går kveld. Fra første akkord av åpningslåten «Athmosphere» (ei knallsterk låt) var det egentlig bekreftet at bandet kommer til å få en fin sommer langs norske landeveier og på festivaler i kongeriket.

Det er plass til et band som Dance with a Stranger i festivalmylderet, for dette bandet har som nevnt ett eller annet de fleste andre bandene i samme sjanger mangler – bandet har «mojo», baby!

Øyvind Mo Larsen