Sex, rock'n'roll og samfunnshus

STILRIKTIGE: Friendship med Magnus Kultorp (f.v.), Njål Uhre Kiese og Fredrik Skalstad satser på gjennomført stil med musikk og outfit fra 60-70-tallet. Albumet har de gitt ut på sitt eget selskap Heite Plater og fins som vinyl og digitalt. Foto: Friendship

STILRIKTIGE: Friendship med Magnus Kultorp (f.v.), Njål Uhre Kiese og Fredrik Skalstad satser på gjennomført stil med musikk og outfit fra 60-70-tallet. Albumet har de gitt ut på sitt eget selskap Heite Plater og fins som vinyl og digitalt. Foto: Friendship

Artikkelen er over 5 år gammel

Friendship har lånt navn fra et Junipher Greene-album og har spilt inn vinylplate på Flateby samfunnshus. Og tekstene? Nå vel. Dette er unge, virile karer.

DEL

– Vi er godt innenfor rocken og særlig influert av 60- og 70 tallet, sier Magnus Kultorp, som selv har sin barndoms grønne dal på Flateby.

– Tekstene våre handler i hovedsak om ting de var opptatt av da; sex, damer og det å være mann. Musikken symboliserer noe enkelt, bygd på samspill framfor fancy digitale lyder.

– Men kjære deg, Flateby samfunnshus som platestudio. Høres ut som et selvmotsigelse?

– Men det er det ikke. Det er to grunner til at vi spilte inn der. For det første er jeg oppvokst på Flateby og har vært på bygdekino og andre arrangementer der gjennom hele barndommen. Det var her jeg som tenåring hadde mine første bandøvinger. Jeg har alltid følt noe ekstra for dette huset som binder bygda sammen og som er bygd på dugnadsånd. Faren min var dessuten leder for huset en tid tilbake.

Mor, far og akustikk

– Men det kan vel ikke være grunn nok til å spille inn ei plate der?

–Nei da, men det var en flott anledning å gi samfunnshuset en ekstra oppmerksomhet ved at albumet ble spilt inn nettopp der, sier Magnus Kultorps og avslører den virkelige grunnen.

– Akustikken der er også veldig spesiell, og det vil absolutt høres på opptakene. Romklang legges oftest til i etterkant under miksingen av ei plate. Men det trengte vi ikke, da vi hadde flott og helt ekte klang som låter helt annerledes i samfunnshuset, sier Kultorp, som de siste årene har bodd i Oslo. Derfor var det også litt fristende å innlosjere seg med band og innspillingsteam i barndomshjemmet.

– Vi flyttet fra et støyete og stresset Oslo til et rolig og stille Flateby. Vi koste oss og spilte inn det meste på den uka vi hadde beregnet. Instrumentene er innspilt «live» altså samtidig, mens vokal og blåseinstrumenter ble spilt inn senere, sier Kultorp, som er gitarist, låtskriver, komponist og produsent i Friendship.

Albumet ble mastret av Håkan Åkesson som har arbeidet med band som Dungen, First Aid Kit og Håkan Hellström.

Måtte stenge dørene

Bandet hadde tidligere denne måneden slippkonsert for albumet i Oslo på Crossroad.

– Da var det helt fullt, og de måtte stenge dørene til stedet før konserten. Det er andre gangen det skjer, og det er moro at folk vi ikke kjenner begynner å komme på konsertene. Vi tror at vår oppskrift til konsert er noe folk begynner å savne, mye trøkk og energi i låter som svinger. Rocken i dag mangler soul og blues slik den var med Jimi Hendrix, Grand Funk og Cream, mener 30 år gamle Magnus Kultorps.

Plata har fått spilletid på blant annet P3 og P13. Nestor Harald Are Lund har spilt plata og uttalt at det er et godt stykke arbeid.

– Vi er klare, sier Kultorp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken