Gå til sidens hovedinnhold

Så manus bli film

Artikkelen er over 13 år gammel

I trengselen av nysgjerrige tilskuere på Karl Johan i går sto Thomas Nordseth-Tiller (27) fra Lørenskog, prisbelønt forfatter av filmmanuset om krigshelten Max Manus.

I 2006 vant Thomas Nordseth-Tiller 100.000 kroner for beste filmidé på Trondheim internasjonale filmfestival, i hard konkurranse med 16 andre langfilmprosjekter. Han fikk lovord av Liv Ullmann som satt i juryen. Nordseth har filmutdannelse fra Australia og USA.

I går overvar han filmopptaket av invasjonen i 1940 på Karl Johan. Krigsfilmen "Max Manus" blir en av Norges største filmproduksjoner.

Hakekors og banner

– Dette er et veldig spesielt øyeblikk. Vi visste ikke om det lot seg praktisk gjøre, sier Thomas Nordseth-Tiller i trengselen bak sperringene på Karl Johan i går.

Under ledelse av et militærorkester marsjerte flere hundre tyske soldater i retning Stortinget. Over bygningen vaiet hakekorsflagget, og et banner dekorerte fronten med ordene "Deutschland Siegt an allen Fronten".

– Vi fikk lov av Thorbjørn Jagland å bruke naziflagget. Jeg har snakket med noen forbipasserende eldre mennesker, og dette er vanskelig for dem. Du kan tenke deg hvordan det var å gå i gatene den første tida for folk som Max Manus og Gunnar Sønsteby. Hva skal du gjøre med overmakten? sier Nordseth-Tiller.

Aksel Hennie blir krigshelt

Krigsfilmen om Max Manus og "Oslo-gjengen" har et budsjett på 50 millioner kroner. Men pengene flyr fort når man har 600 statister med, alle kledd i tidsriktige klær og klippet i ditto frisyrer. Pengene går også med til å gjenskape Oslo slik byen så ut på 1940-tallet. Filmen produseres av Filmkameratene AS.

– Vi hadde 80 statister på et naziball, og det kostet 5.000 kroner å dresse opp hver enkelt, opplyser Nordseth-Tiller.

Han er stolt og glad for at flere av Norges dyktigste unge skuespillere er med i filmen. Aksel Hennie spiller Max Manus, Christian Rubeck hans nestkommanderende Lauring, Nicolai Cleve Broch spiller Gregers Gram som var aktiv i Kompani Linge, Knut Joner spiller Gunnar Sønsteby, leder for Oslo-gjengen, og Peter Næss spiller Martin Linge.

Regissører er Joachim Rønning og Espen Sandberg, kjente for sin innsats i Luc Besson-filmen "Bandidos" med Penélope Cruz og Salma Hayek.

Premiere 19. desember

Thomas Nordseth-Tiller gjorde endringer i dialogen for et par dager siden. Han er medprodusent på filmen, og jobber tett sammen med regissørene. Han har også holdt foredrag for skuespillerne om hva slags mann Max Manus var.

Manuset er basert på to bøker av Max Manus. I filmen følger vi ham fra han deltok som frivillig i vinterkrigen i Finland i 1940, og til han kom hjem og opplevde at Norge var okkupert av tyskerne. Manus ble offiser i Kompani Linges Oslo-avdeling, og var med på mange aksjoner. Det er en sterk historie. Max Manus mistet mange gode kamerater, og han slet med nerver og alkohol etter krigen. Han døde i 1996, 81 år gammel.

– Jeg endrer dialogen etter behov, og er med på filmen til siste slutt i desember. Det er ikke så vanlig for en manusforfatter, så det er jeg glad for. Jeg har sett mye av opptakene, og det ser veldig bra ut. Jeg er imponert over Knut Joner, sønn av Johannes Joner. Han gjør er flott jobb som Sønsteby, forteller Thomas Nordseth-Tiller.

– Nå skriver jeg på to andre filmmanus, og har nok å drive med ut året, sier han hemmelighetsfullt.