Ribbungspillet treffer blinken

HISTORISK TEATER: Gunhild, spilt av Frida Berg Aas og Viljar, spilt av Marius Fylkesnes Pettersen får hverandre til slutt i Ribbungspillet «Jakten på Bene Skinnkniv», Fet kulturskoles 50 års markering, som hadde premiere på Fetsund lenser fredag kveld. BEGGE FOTO: GEIR EGIL SKOG

HISTORISK TEATER: Gunhild, spilt av Frida Berg Aas og Viljar, spilt av Marius Fylkesnes Pettersen får hverandre til slutt i Ribbungspillet «Jakten på Bene Skinnkniv», Fet kulturskoles 50 års markering, som hadde premiere på Fetsund lenser fredag kveld. BEGGE FOTO: GEIR EGIL SKOG

Artikkelen er over 5 år gammel

TEATER "Ribbungspillet - Jakten på Bene Skinnkniv" Fet kulturskoles 50-årsforestilling Premiere på Fetsund lenser 30. august Fet kulturskole feirer sine 50 år med et flunkende nytt skuespill om Ribbungene på 1200 tallet. Premieren viser et flott teaterstykke spilt med liv og røre av en dyktig amatørstab.

DEL

FETSUND

Fetsund lenser fortsetter å være arena for historier som kan knyttes til lokalsamfunnet i Fet kommune.

Ribbungspillet, «Jakten på Bene Skinnkniv», er en nyskapning og et svært godt teater der forfatter Finn Evensen har konsentrert seg om en historisk hendelse med en konflikt og en lett lesbar handling.

Konsist

Ribbungspillet er tydelig i handling og persongalleri. Det er konflikten mellom Ribbungene ledet av Benedikt Skinnkniv og Birkebeinerne, ledet av den unge Håkon Håkonssønn. Vi befinner oss i første del av 1200 tallet.

Finn Evensen har mestret kunststykket å la teateret få beholde sin kunstform framfor å fire på premissene der historien måtte kreve presisjon. De historiske fakta er ikke strengere enn at det er godt rom for personskaping, morsomme opptrinn og litt fri diktning, for å få stykket til å underholde.

Morsomme scener

For Ribbungspillet underholder. Det koker og syder med livlige skuespillere i flere av scenene, og det er god bevegelse på den utendørs spillarenaen ved Øyeren.

Evensen har gjort noen smarte grep, som kjærlighetsforholdet mellom Gunhild og Viljar, som får en lykkelig slutt à la Robin Hood og hans Mariann som blir vigslet av father Tuck og velsignet av kong Richard. Her finner vi klare paralleller. Gode rolletolkninger som i Viljar (Marius Fylkesnes Pettersen og Gunhild (Frida Berg Aas), Skule Jarl (Ken Dahle), Heksa (Anna Braathen Sæle, Bene Skinnkniv (Lars Yesmin Bingen), Narren (Jonas Jansen) og Kong Håkon (Eirik Dammyr) er selvsagt med på å bære forestillingen. Men de mange birollene og danserne spiller en vel så viktig rolle for å få dette spillet vel i havn.

Mye musikk

Tor Ingar Jakobsen har skrevet mye musikk til dette spillet. Og med gode melodier og tidløs musikk klarer han å skape ekstra sterke stemninger i flere av scenene. Korsang og teaterorkester fra kulturskolen og skolekorpset skaper klanger og tonefarger gjennom hele forestillingen.

Regissør Lisbet Rønning har fått maksimalt ut av manus og skuespillere. Med en spilletid på 90 minutter er Ribbungspillet 2013 et rikt og viktig tilskudd til de norske historiske spillene.

Jan Rudolf Pettersen

Nyskpaning og et svært godt teater

Artikkeltags