– Det har vært et innholdsrikt år, og jeg tror det i stor grad har revitalisert pappas forfatterskap. Og det er jo klart, en avslutning av Prøysenjubileet med kongen og statsministeren til stede er jo en ære, sier Elin Prøysen, som ved flere anledninger har gledet seg over kongelig nærvær i anledning hennes fars kulturvirke for fedrelandet.

Kong Harald avduket i 2004 en statue av Alf Prøysen på Mosenteret i Nittedal, der han bodde mesteparten av sitt voksne liv. Og i går satt kongen i salen på Det Norske Teatret da Prøysenjubileet ble avsluttet med konsert med blant andre artister som Åse Kleveland, Lars Lillo-Stenberg, Karin Krog og Maj Britt Andersen,

– For min egen del må jeg nok si at utgivelsen av Prøysensamlingen er det største dette året, sier Elin Prøysen.

Ukjent Prøysen-stoff

«Alf Prøysens viser og dikt» består av over 700 viser og dikt fordelt på 1.700 sider og fire bind, utgitt på Musikk-Husets Forlag.

– Ideene til samlingen fikk jeg i 2002, mens selve arbeidet med den har pågått de siste fire årene. Ja, det har vært et langt prosjekt å samle inn alt. Du leter ett sted og finner det et annet, du gir inn ei blindgate og finner en skatt i en neste, sier Elin Prøysen, som har fått noen overraskelser underveis.

– Jeg fant for eksempel pappa og Finn Ludts sanger til teaterstykket «Med flyvende tallerken til månen». Det hadde jeg aldri hørt om før.

Mot slutten av arbeidet ble jakten på kulturgjerningen til pappa Alf noe enklere da mye av NRK-materialet ble digitalisert.

– Hvem er publikum til denne store samlingen?

– Folk som synger og spiller selv. Her er alle viser med noter og besifring, noe musiker Per Husby har hatt ansvaret for. Det er mye informasjon om hver enkelt vise. Jeg har også lagt inn sitater fra intervjuer som har vært gjort med pappa. Fra forskermiljø har jeg allerede fått gode tilbakemeldinger, og ungdom som skal lage særoppgave om pappa har mye å hente her, sier Elin Prøysen og legger til at samlingen kan bestilles hos den enkelte bokhandel.

Mer Prøysen for Prøysen

– Nå er det ikke mer å finne av din fars virke?

– Jo da, han skrev jo sanger til både bryllup og konfirmasjon, så det kan sikkert dukke opp noe etter hvert.

– Det offisielle Prøysenjubileet er over, men Alf Prøysen er kanskje ikke over for deg og Egil Johansson?

– Å, nei, her går det fortsatt i pappas arv. Bare i høst har vi hatt 100 spillejobber, og vi har mange planer framover. Vi er i et samarbeid med Teatret Ibsen med turné i Telemark og Vestfold. Vi har nylig hatt samarbeid med blant andre Viggo Sandvik og konsertserien «Prøysen i 100», og vi har mange planer for neste år, sier Elin Prøysen, som snart har julefri.

Da nøyer hun og mannen seg med å framføre «Julekveldsvisa».