– Jeg husker at noen i redaksjonen tok fatt i meg ganske tidlig, da jeg sa "det er slik at". Da var det en som sa til meg at "her på Romerike sier vi at "det er sånn atte".

Noman Mubashir smiler. Det gjorde han i grunnen i hele går ettermiddag, under prisutdelingen på Hotel Bristol i Oslo. Visst er han nordmann, født og oppvokst i Lørenskog. Men sannelig er han den første av pakistanske foreldre som får pris fra Riksmålsforbundet, i sin tid stiftet av Bjørnstjerne Bjørnson.

– Jeg har ofte blitt rettet på. Når jeg har sagt "klokken", har jeg fått beskjed beskjed om at det heter "klokka".

– Men hvorfor har du holdt på slik, da, Noman?

– Jeg tror det må være fordi jeg har vært opptatt av å snakke korrekt norsk fordi det har vært så lett å "ta meg".

Språklig moden

Tre priser ble delt ut under tilstelningen på Hotel Bristol i går. Lytterprisen gikk til NRKs Sverre Tom Radøy, programleder i blant annet Atten Tretti og reisemagasinet "Ut i verden". Dagbladets John Olav Egeland fikk Gullpennen, mens NRKs Noman Mubashir fikk den relativt nyopprettede "Lytterprisen tv".

Tidligere prisvinnere har vært Trond-Viggo Torgersen, Anne Sandvik Lindmo, Petter Schjerven, Einar Lunde og i fjor, Anne Grosvold.

Mens pappa Ahmed og bror Kamran satt struttende stolte ved siden av prisvinneren, kunne juryen avsløre begrunnelsen for valget:

"Han behersker reportasjeformen, han er språklig moden, har god diksjon og evnen til å formulere spørsmål og refleksjoner raskt og presist. Dessuten er han en blid og sympatisk person."

For prisvinneren ble det mye å bære, av både godord, blomster og ære.

– Da de ringte fra Riksmålsforbundet, trodde jeg de spurte om jeg kunne være konferansier, sier han

Lang merittliste

Det som forbløffer Noman Mubashir aller mest, er at Riksmålsforbundet sier de la merke til ham allerede da han var frilansjournalist i Romerikes Blad. Siden har de fulgt ham på tv opp igjennom årene.

I løpet av få år er 33-åringen fra Lørenskog blitt en profilert programleder i NRK. Han har vært programleder i en rekke NRK-programmer, kommentert EM i friidrett og vært programleder for Drømmerollen.

I år kan han loggføre matserien "Yum Yum" og æren av å være hovedtaler foran Eidsvollsbygningen 17. mai, som den første norskpakistanske.

– Du holder på?

– Ja, jeg vet jo aldri hvor lenge jeg lever.

Fordomsfulle nordmenn

Noman Mubashir har hele livet levd i krysningspunktet mellom å være norsk nordmann født i Norge, og se ut som en "overpyntet sjokogutt", som han selv sier.

Derfor tør han også ironisere over sin egen bakgrunn og pakistanere, et folkeslag som fordomsfulle nordmenn kanskje anser som litt enkle.

– Da Mohammed Kahn skulle søke banklån, måtte han stave navnet sitt. Og det gikk sånn: M for Michael Jackson, o for otlending...