Postkortene forteller

Artikkelen er over 14 år gammel

Gamle postkort fra Romerike er hans lidenskap. Putt på en tier, og RB-journalist Kjell Aasum (48) forteller historiene bak dem. Nå utgir han dem i bokform.

DEL

I «Hilsen fra Romerike» presenterer Aasum et utvalg på 400 postkort fra sin store samling. Postkortene er en kulturskatt, og boka byr på lokalhistorie omkring hvert eneste kort.

Boka kommer ut til uka. Den selges naturlig nok i alle postkontorer på Romerike, hos alle bokhandlerne, på «Tertitten» på Sørumsand og på lensemuseet i Fet.

Kunnskapsrike eldre

Kollega Kjell er redaksjonens vandrende oppslagsverk når vi står fast i romeriksgeografien eller historien. Han har også gledet leserne med gode lokalhistoriske artikler og spalten «Det var en gang». Under arbeidet med boka har han selv «pumpet» folk som kan historie.

– Jeg har brukt de flinkeste folkene som kilder. Å nevne alle fører for langt, men jeg vil spesielt trekke fram Kristian Lieungh og Alt Stefferud på Strømmen, Odd Skullerud i Blaker og Eirik Sundli i Eidsvoll. Og en dame på Volla i Lillestrøm fortjener spesielt å bli nevnt: 93 år gamle Esther Lovise Gustavsen, som uten å blunke gjenkjente 15 av 17 Minerva-turnere på et kort fra tidlig på 1930-tallet, forteller Kjell Aasum.

Romerikes eldste

Boka byr på Romerikes eldste postkorthistorie. Han tipper det er utgitt nærmere 25.000 kort på Romerike gjennom de siste hundre årene, altså rundt 250 kort i snitt i året.

Eidsvoll og Skedsmo har flest utgivelser, ved siden av Ullensaker med Gardermoen og alle militærkortene.

– Jeg eier Romerikes eldste postkort. Det er fra Eidsvoll, datert 1898, sier Kjell Aasum fornøyd. Prisen vil han ikke ut med.

– Norges eldste postkort er datert 1887 og er fra Nordkapp. Det ble sendt til Østerrike. Mange postkort er sendt til utlandet, og det er noe av problemet for en samler, forteller Kjell Aasum. Han regner seg som den postkortsamleren som har holdt på lengst og mest intenst på Romerike.

– Kort med båt, tog og fly på er de mest verdifulle. Det er samlere over hele landet, og de beste båtkortene havner nordpå, sier Aasum.

En evig jakt

Hans lidenskap begynte med et selskap i 1974.

– Som journalistaspirant i bladet Raumnes på Årnes, ble jeg sendt for å dekke 50-årsfesten i Aarnes og Omegn Vel. Bordene på Runni gård var pyntet med ubrukte postkort fra Årnes. Da det ble ryddet til dans var det mange som ikke brydde seg om bordkortet sitt lenger. Jeg fikk fem postkort fra 1920-årene med meg hjem den natta. Der og da ble jeg postkortsamler! forteller Kjell Aasum.

Det er en rastløs tilværelse. Han meldte seg inn i Norske Postkortsamlere, bestilte auksjonskataloger fra frimerkehandlere og klubber, og oppsøkte antikvariater og samlermesser. Via annonsering fikk han byttekontakter over hele landet, i Sverige og i Danmark. Jakten på postkort førte ham helt til USA, der han har fått venner i Romerikslaget.

Nå har han satset en kvart million kroner på boka «Hilsen fra Romerike», som han utgir på eget forlag, Romeriksforlaget.

Artikkeltags