Utstillingen åpnet i går kveld, og domineres av Haavinds kunst. Kunstneren Thor Lindhardt, bosatt i Gjerdrum, deltar på utstillingen, men måtte melde sykdomsforfall på åpningen. Han er født i Oslo og deltar med sine kjente bilder fra Enerhaugen og Akerselva. Han har også laget fire nye malerier med gatemotiver fra Lillestrøm. To av dem ble solgt i går.

Kunstnerkoloni

Krystallvaser og fat er alltid vakkert, dyrt og noe man nærmer seg med litt ærbødighet. Ofte ser vi for oss at tulipanene står i vasene og at frukten ligger på fatene. Men Oslo-kunstneren Anne Haavinds krystall leder ikke tanken rett på funksjon. Dette er tunge skulpturer med sjel. Og i grafikken hennes kan man kjenne igjen den samme stoffligheten og sanseligheten.

Anne Haavinds morfar var kunstner, og hun vokste opp i kunstnerkolonien Ekely i Oslo. I nærmiljøet hadde hun Knut Jørgensen, Frans Widerberg, Marit Wicklund, Thorbjørn Egner, Nils Aas og Per Ung. Som jente måtte hun stå modell for de to skulptørene. – Steinerskolen kom på toppen, så jeg måtte jo bli kunstner, sier Haavind og ler. Hun har kunstutdannelse fra Oslo, og hun har studert grafiske teknikker hos professor Dag Hofseth og i Barcelona og Roma.

– Jeg jobber i prosess med både krystall og bilder, ikke samtidig, men likevel kan man kjenne igjen de samme elementene i begge. Jeg bruker flere teknikker, og er med på å holde de gamle håndverkstradisjonene i hevd, sier Anne Haavind. Hun strutter av energi og entusiasme, og forklarer villig vekk hvordan kunsten lages.

Tsjekkia og Spania

I galleriet har hun satt sammen bilder som viser hvordan hun jobber med grafikken sin i Barcelona og med krystallet som blåses under hennes kommando i Tsjekkia.

– Jeg reiser langt ut i ødemarka, tre timer utenfor Praha. Det er her det berømte Böhmer-krystallet lages etter tsjekkisk håndverkstradisjon. Sigøynere og tatere lærte seg håndverket og brakte det videre til oss i nord, forteller Anne Haavind. Arbeidet i glasshytta med tsjekkerne starter grytidlig om morgenen. Hun har tegningene, og kommanderer kjør eller stopp.

Hun viser fram en vase hvor hun har lagt inn kobber som ekspanderer og lager bobler. Den er utrolig vakker, og finnes kun i fem eksemplarer. Fargene i vasene og fatene virker flytende, ikke faste. Alt er håndlaget og signert og er for salg til priser fra 2.000 kroner og oppover. Anne Haavinds krystall fås også kjøpt på Norway Designs i Oslo.