Pilegrimer på stabburet

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Det gamle stabburet på Arteid gård i Sørum er blitt herberge for pilegrimer på vei nordover. Bonden gleder seg til gode samtaler.

DEL

Bonde Dagfinn Eriksen har akkurat installert en gammel kjøkkeninnredning på stabburet. Brede senger er på plass både nede og på hemsen. Salong er det også. Her kan opp til åtte pilegrimer ordne seg selv. Dusj finnes i låven.

Oppegående folk

I hver kommune finnes det en pilegrimskomité bestående av folk fra historielaget. De har ansvaret for leden og for å skaffe rimelig losji. Før måtte pilegrimene gå helt fra Olavsgaard til Jessheim før de fant herberge. Arteid gård ligger midt imellom. Bonden synes det er moro å kunne tilby husrom til vandrerne.

– Det er interessante folk som kommer, mener Dagfinn Eriksen. – Jeg har tatt inn folk før, mer tilfeldig, og hatt mange fine samtaler. Nå blir tilbudet til pilegrimene mer permanent her på gården. Dessuten fikk jeg et påskudd til å gjøre i stand stabburet som var fylt av rot, smiler Eriksen. Nylig hadde han besøk av pilegrimene som går årets langvandring Oslo-Nidaros.

Mange utlendinger

Han mener det ikke er hvermannsen som går pilegrim. Det er gjerne folk i alderen 40 til 60 år med utdanning og kunnskaper, om for eksempel historie. Det kommer mange utlendinger, som hollendere, franskmenn og kanadiere. De er lette å komme i kontakt med, og Eriksen får testet språkkunnskapene sine.

I gamle dager gikk folk pilegrim for å rense sin sjel, og få sin sak i orden overfor Gud. I dag går de av mange grunner, og mange er ikke religiøse, forteller økobonden.

– Jeg regner ikke med noe overskudd på dette. Det er mest for moro skyld, sier Eriksen, som nå står oppført i Pilegrimsguiden. Pilegrimene trenger mange overnattinger på sin vei nordover, derfor vil de ikke betale så mye på hvert sted. Her på Arteid kan de legge igjen det de synes er passe pris.

Artikkeltags