Passerte juryens kritiske blikk

Artikkelen er over 12 år gammel

Publikumsinteressen var stor da Romeriksutstillingen 2006 åpnet i Galleri Skårer på Triaden i går. Av 428 innleverte arbeider har 101 kunstverk sluppet gjennom juryens nåløyet.

DEL

Romeriksutstillingen er Lørenskog kunstforenings baby. Utstillingen blir i år arrangert for 35. gang, og for sjette gang i samarbeid med Ullensaker kunstforening. Det betyr at "høstutstillingen" vandrer videre til Galleri Jessheim lørdag 28. oktober. Der blir den hengende til 11. november.

Romeriksutstillingen er blitt den store regionale kunstmønstringen, hvor både etablerte kunstnere og amatører side om side passerer juryens kritiske blikk. Utstillingen omfatter alle teknikker, både tegning, grafikk, småskulpturer, foto, tekstil med mer. Men den desidert største gruppa er maleri. Juryen har i år bestått av tre bildekunstnere, Åse Liv Hauan, Mamta B. Herland og Inger Marie Søyland.

Romeriksutstillingen er en formidabel jobb for de to kunstforeningene. Akershus fylkeskommune har gitt sitt årlige bidrag, i år hele 70.000 kroner.

Utstillingen ble høytidelig åpnet av varaordfører Martin Bjerke. Han kom inn på flyttingen av Galleri Skårer i forbindelse med at Lørenskog Hus nå reiser seg ved Metrosenteret. Kunstforeningen skal få fine, sentrale lokaler i det nye kulturhuset. Det blir ved siden av biblioteket like ved resepsjonen, sa Bjerke. Lørenskog kommune har 100-årsjubileum om to år, og da skal Lørenskog Hus stå ferdig. Bjerke oppfordret kunstforeningen til å være med på å belyse jubileet.

  • Galleri Skårer er åpent onsdag kl. 10-18, torsdag og fredag kl. 10-15, lørdag og søndag kl. 12-15

Marte Branderud (53), Rælingen

– Har du deltatt på Romeriksutstillingen før?

– Ja, mange ganger, hvert år siden 1990.

– Kan du fortelle om maleriet ditt?

– Det heter "Kvinne med brun hatt og frakk". Jeg burde ha funnet en bedre tittel. Det er denne kvinneskikkelsen som jeg uttrykker meg igjennom. Hun kommer igjen og igjen i forskjellige former. Jeg vet ikke noe på forhånd, det er like interessant hver gang.

Aud Asmyhr (53), Skjetten

– Har du deltatt på Romeriksutstillingen før?

– Nei, jeg er debutant, og har fått antatt tre bilder, "Mur", "Grønne striper" og "Blå fantasi". Jeg er kjemiingeniør, og har hatt maling som min store hobby. Nå har jeg sluttet i jobben, og satser for fullt på kunsten.

– Kan du fortelle om maleriene dine?

– Jeg er fascinert av struktur, mur og gammel patina. Og jeg er ute etter dybde. Jeg har brukt mur og avispapir i bildene, og malt med akrylmaling.

Anne Kristine Togstad (32), Gjerdrum

– Har du deltatt på Romeriksutstillingen før?

– Ja, jeg er med for tredje gang. Jeg har hovedfag i kunsthistorie og jobber i et galleri. På fritiden lager jeg skulpturer, og har atelier sammen med flere kunstnere på Malerhaugen ved Helsfyr.

– Kan du fortelle om skulpturen din?

– Den heter "Min venninne", for modellen er en gammel venninne av meg. Jeg synes jeg har fått fram det tenksomme uttrykket hennes. Jeg lagde hodet i leire og støpte det i gips.

Karen Hagen (64), Skjetten

– Har du deltatt på Romeriksutstillingen før?

– Jeg har vel vært med 15 ganger.

– Kan du fortelle om tekstilarbeidet ditt?

– Det er satt sammen av tre deler, og heter "Gul symbiose", "Grå symbiose" og "Labyrinten". Jeg prøver å lage noe dekorativt, og blander mange ideer inn i arbeidet. Dessuten skal folk kunne bruke det, det er tre sjal til å ha rundt halsen. Stoffene er hvite, og jeg starter med å lage en akvarellbunn. Så bestemmer jeg hvor jeg skal ha hva, og bruker store silketrykkrammer. Jeg tegner gjerne en skisse først.

Nils Bertram (65), Lørenskog

– Har du deltatt på Romeriksutstillingen før?

– Jeg har vært med siden 1991.

– Kan du fortelle om bildet ditt?

– Maleriet heter "Radicofani" etter en middelalderby i Toscana. Jeg ble fascinert av de gamle husene, hvor vakre og godt vedlikeholdte de er. Bildet er figurativt, og utfordringen besto i å få komposisjonen med hustakene til å stemme.

Jan Bjørnstad (69), Rasta

– Har du vært med på Romeriksutstillingen før?

– Jeg har vært med de siste 12 årene. Jeg maler i kunstnerkollektivet på Fredheim forbi Losby gods.

– Kan du fortelle om maleriet ditt?

– Jeg maler kun i olje, og går gjerne over i det abstrakte. Bildet heter "Slips". Jeg har litt problemer med å få ideer. Jeg lå i senga og så opp, rett i garderobeskapet. Der hang slipsene mine. Nå pryder de faktisk både årets katalog og plakaten!

Artikkeltags