– Jeg tror rett og slett plata har truffet en ro som folk trenger, sier lillestrømling Pål Thowsen, en av landets fremste jazz-trommeslagere.

I flere år han vært en del av trioen Dag Arnesen, Terje Gewelt og Pål Thowsen, men aldri før har de fått så mye respons som de nå får for cd-utgivelsen "Norwegian song". Her tolker jazzmusikerne musikk av Edvard Grieg og Ole Bull i tillegg til norske folketoner. Musikkanmeldere i hele landet har trillet femmere og seksere.

Romerikes Blad ga toppkarakter og mener det lukter spellemannblod av utgivelsen. Samme karakter gir tv2. nettavisen og mener dette er "et stykke arbeid som vil bli husket i generasjoner".

Mye må klaffe

Utenriksdepartementet er i kontakt med trioen med tanke på å bruke dem som musikalske ambassadører. Plata gikk rett inn på 35. plass på Norges offisielle plateliste, VG-lista. Der er det ytterst sjelden en jazzutgivelse slipper til.

– Ja, vi føler at det koker nå, og det er fantastisk moro, sier Pål Thowsen som likevel gjør seg sine tanker om hva som egentlig skjer.

– Det å spille bra og ha et navn gikk bra på 70-,-80-tallet. I dag er ikke det nok for å selge plater. Det gis ut 20 plater daglig, og mange er bra. Jeg tror "Norwegian song" har truffet en nerve hos det norske folk, sier han.

Norsk jazz er sjelden en salgsvinner, og mange utgivelser går i noen knappe hundre eksemplarer. Denne utgivelsen røyk ut i 5.000 eksemplarer på ei uke, 1.000 av dem til Japan.

– Norsk jazz er meget populært der. Årsaken heter Jan Garbarek, han har åpnet mange dører, sier Pål Thowsen.

Trengte alderen

Mange anmeldere har berømmet pianist Dag Arnesen for hans klangbehandling. Med bakgrunn i klassisk musikk har han tatt med seg litt fra begge leire. Trioen blir også berømmet for det homogene uttrykket; at de er så samspilte.

– Jeg kunne ikke ha gjort dette som 25-åring. Da ville jeg bare vise hvor flink jeg var, jeg hadde klusset det til. Slik er det nok med alle oss tre. Vi har erfaring og alder, vi må ikke vise oss fram enkeltvis. Nå har vi passert 50, og vi kan la musikken være det som teller mest, sier Pål Thowsen.

Lillestrømlingen ble i 1985 rangert som den femte beste trommisen i Europa av tyske "Jazz Forum". Han har gitt en rekke plater, under eget navn og sammen med andre. Men han må helt tilbake til 1986 og utgivelsen "Call me stranger" for å huske samme oppmerksomhet som nå.

Jazz for alle

– Jeg samarbeidet med Tor Endresen, og vi solgte hele 21.000 eksemplarer av plata. Det var en ren popplate, og jeg er glad jeg sneiet innom den sjangeren. Men det er jazzmusiker jeg er. Nettopp derfor er det så vanvittig moro å oppleve at det koker rundt ei jazzplate, sier Pål Thowsen.

Hva som skjer videre med trioen og utgivelsen, er usikkert. Han føler likevel at situasjonen er litt "vil du være med, så heng på".

– Hva sier du til dem som flakker litt med blikket når de hører ordet "jazz"?

– Om du aldri har likt jazz, så liker du dette.