På teatervandring i lokalhistorien

Artikkelen er over 13 år gammel

Lokalhistorien blir straks mer interessant når man selv kan få ta del i den. I går var det premiere på et fortellerteater langs Kongeveien i Rælingen

DEL

– Vi håper at dette bare er begynnelsen på noe som kan bli en større oppsetning, en større vandring i historien, sier Bjørn Birch, regissør ved Akershus teater i Lillestrøm.

Teatret har produsert forestillingen "Kongeveien fra Fjerdingby til Hektner", skrevet av poet og lokalhistoriker Thor Sørheim fra Skjetten.

Vandringen er en del av Den kulturelle skolesekken, og i går var det 6.klassinger ved Fjerdingby skole som fikk være publikum til premieren. Til helgen er vandringen åpen for alle interesserte.

– Helt annerledes og veldig morsomt, syntes eleven og fikk høre om halshogging på bygdetunet og Svartedaudens herjinger i Rælingen.

Skaper tilhørighet

Bjørn Birch var også svært begeistret for det han fikk se under premieren i går.

– Fantastisk. Se på elevene der de følger etter skuespilleren langs veien, med åpne øyne og forventning. For meg er det første gang jeg regisserer en slik forestilling, men det blir ikke den siste. Hvis det er noe Akershus teater skal gjøre er det å være med på noe som retter fokus på lokal tilhørighet og identitet. På Kongeveien har det gått folk før oss, og dette fortellerteatret gir elevene anledning til å bli kjent med sin egen historie blant annet gjennom menneskeskjebner, sier han.

Dramatisk historie

Skuespiller Øystein Kausrud fra Kløfta er veiviser gjennom historien, som tar til ved Rælingen bygdetun på Fjerdingby.

Stedsnavnet er utledet av bostedet ved fjordarmen, hvor det har vært bosetting i 2000 år, her ved Øyeren, Norges niende største innsjø. Elevene følger engasjert med, slik de følger med når ferden fortsetter langs Kongeveien.

– Tror dere det var Kongen som bygde denne veien? Nei, slik var det ikke, sier Kausrud og forteller at veien i mange hundre var tråkket opp av både mennesker dyr.

– Men på 1700-tallet ga kongen ordre om at veien skulle være fem meter bred, "bred nok til meg og mitt følge". Bøndene som bodde langs veien fikk beskjed om å rydde den.

Levende til stede

Fortellerteatret er initiert av kultur og fritidsavdelingen i Rælingen kommune. Kultursjef Kirsten Martinsen synes premieren svarte til forventningene.

– Elevene er jo helt oppslukt av det de ser og hører. Dette er en helt ny måte å formidle deres egen lokalhistorie på, sier hun.

Elev Elin Brandvik synes den nye undervisningen er spesiell.

– Veldig morsomt, men jeg vet ikke helt hvorfor. Vi lærer om oss selv på en helt ny måte, kanskje.

Elev Sandra Nestor er enig.

– Det er liksom litt sånn at jeg får bli med tilbake i historien til da det skjedde, jeg kan på en måte se menneskene for meg. Veldig morsomt, synes hun.

Regissør Bjørn Birch smiler mot henne.

– Se det, se det.

Rælingen bygdetun søndag 12.15.

Artikkeltags