Gå til sidens hovedinnhold

Opplev Losby fra sykkelsetet

Artikkelen er over 12 år gammel

Tar du familien med på sykkeltur til Losby er mulighetene mange for en aktiv dag i det fri.

– Dette er den perfekte sommerjobben, sier Petter Andersen Sauge (17) fra Aurskog-Høland.

Han jobber på Losby besøksgård for andre sommeren på rad og er i ferd med å legge ut på sykkeltur i Losbymarka sammen med 24 barn i alderen sju til 10 år, som tilbringer en uke på gårdsferie på Losby besøksgård.

I dag går ferden går fra besøksgården til Morterudvannet og tilbake.

Løypa går innom både Mønevann og Geitesjøen, hvor det er muligheter for en avkjølende dukkert. Noe som kan bli nødvendig på stekende varm junidag som denne.

Aktiv gårdsferie

Vilde Bygerg Smestad (11) og Johanne Kolstad Erdal (11) fra Lillestrøm har vært på gården hele uka og gleder seg til å legge ut på tur. De bruker sykkelen mye både på skolen og på fritiden.

– Vi sykler fordi det er gøy og fordi det går raskere enn å gå, sier Vilde som har sykler til skolen sammen med Johanne hver dag.

– Men ikke på vinteren, for da er det ikke lov, legger Johanne til.

I seks år har Losby besøksgård hatt tilbud om aktiv gårdsferie.

– Med vekt på aktiv, sier Willi Flatmo, pedagog på Losby besøksgård. Han er en av dem som er med barna hele uka.

Fint for familier

I tillegg til å lære om husflid og husdyrhold, er friluftsliv en viktig del av opplegget. Kanopadling i Losbyvassdraget og sykkelturen Losbymarka er populære aktiviteter.

– Det er fint å sykle på Losby, men her er ingen rundløyper, sier Flatmo som kan fortelle at alle skogsbilveiene er blindveier og ender oppe i skogen eller ved et vann. Likevel er det mye fint å se og oppleve på turen.

– Denne turen vi tar i dag passer fint for familier. Det er circa fem kilometer til Morterudvann så vi får se om de klarer å henge med.

Av erfaring vet han at noen blir fort slitne og at det blir et skrubbsår eller to på veien. Men med førstehjelpsskrin og litt tålmodighet bruker det å gå bra.

Påbudt med hjelm

Men en ting er Flatmo veldig streng på, og det er at alle må ha sykkelhjelm, han har nemlig selv opplevd hvor viktig det er.

– Jeg var på sykkeltur i Danmark, sykkelen veltet og jeg landet med hode først i fortauskanten. Sykkelhjelmen gikk i tusen knas, men jeg berga hodet .Så nå bruker jeg hjelm uansett om jeg bare skal på butikken et par hundre meter unna.

Hva mener du om sykkelturen? Si din mening!

Turens yngste deltaker er Siri Andrea Gullavsen på sju år, hun har rosa sykkelhjelm som matcher sykkelen. Hun kan fortelle at det ikke er så veldig lenge siden hun lærte å sykle, likvel har hun ingen problemer med å holde tritt med resten av gjengen.

– Først var det vanskelig å sykle, men nå er det kjempelett. Det er gøyest når det går fort i nedoverbakkene!


Vis Familietur på Losby i et større kart