Et feststemt publikum i Lillestrøm kultursenter tok imot med rungende applaus, brede smil og gjenkjennende nikk: Toreador-arien fra Carmen, Summekoret fra Madame Butterfly, Sluttkoret fra La Bohème, Champagnekoret fra Flaggermusen og ikke minst Nossum Dorma fra Turandot, Pavarottis store glansnummer. I dag er nok en mulighet til å bli med på bursdagsfeiringen.

Operaballet er satt sammen av baryton ved Den Norske Opera, Trond Halstein Moe fra Strømmen. Han var også en av kveldens fire solister som loste publikum gjennom de mange høydepunktene fra operaen og operettenes verden.

– Jeg valgte helt bevisst svisker, og jeg legger ikke noe negativt i det begrepet. Halve opplevelsen av musikk er gjenkjennelse, og de aller fleste har hørt sviskene. Tenk bare selv når du hører en poplåt du likte som tenåring. Selv var jeg vel forelsket annenhver dag, og musikken var der hele tiden, sier Trond Halstein Moe.

Maks konsentrasjon

Operaballet var akkurat det Romerike Symfoniorkester ønsket seg i 40-årsgave. Leder Kathleen Thoresen fra Skedsmokorset ønsket at orkestret skulle få en stor oppgave som de igjen skulle få by videre til sine gjester i salen.

– Dette er et stort prosjekt, og det krever maks konsentrasjon fra oss hele tiden, sier hun.

Symfoniorkestret hadde alliert seg med korene Lill Canto og Akorius. Lill Canto-leder Siv Alsén var strålende fornøyd med at de fikk bli med i bursdagen.

– For oss er en slik konsert en stor utfordring, og det har gitt oss et mål å strekke oss mot. På denne måten mener jeg vi blir et bedre kor, tror hun.

Terskelen er lavere

Nyttårskonsertene er blant de mest populære konserten til Romerike Symfoniorkester, og operaballet er budsjettert med 600 solgte billetter til de to konsertene. I går løste 270 billett, mens det til i dag er forhåndsbestilt 360. Med andre ord ligger de over budsjett. Men de tjener neppe penger på oppsetningen som har kostet i underkant av 200.000 kroner.

– Vi regner med et kalkulert underskudd, men vi har økonomi til å møte det, sier hun.

Trond Halstein Moe er glad for at symfoniorkestret våger å satse på en sjanger som kanskje ikke er så ofte å høre på Romerike.

– For mange har terskelen til en operaforestilling vært relativ høy, men med den nye Operaen i Bjørvika har den blitt vesentlig lavere. De som har kommet seg over terskelen, har sagt at de ikke kan skjønne hvorfor de ikke har gått før, sier Moe.

Stjerner i øynene

I går ble han og resten av ensemblet tatt imot av et begeistret operapublikum, som det blir stadig flere av i landet.

– Jeg tror vi fortsatt flyter litt på etterdønningene etter åpningen av Operaen i Bjørvika. Folk er mer positivt innstilt enn noen gang tidligere. Nylig var jeg med en mindre forestilling i Finnmark, hvor de aldri har hatt opera før. Publikummet strømmet til, og de gikk ut igjen med stjerner i øynene, sier Moe som også i dag håper det blir stjerneklart i kultursenteret.