Gå til sidens hovedinnhold

Nyskapende musikere

Artikkelen er over 8 år gammel

På sin siste cd leder Lars Andreas Haug oss gjennom det norske vinterlandskapet mot Østens rytmer og tonespråk. På tubåt.

FROGNER

– Jeg håper at tubafabrikkene lager et skikkelig bra horn etter hvert, sier Lars Andreas Haug og tar et godt tak rundt tubåten.

Han har hatt med seg det nye instrumentet på omtrent 60 konserter, og har fått gode tilbakemeldinger på den spesielle tubaen. – En dag jeg hadde besøk av morfar, som sto og snekret i hagen, tok jeg med meg hornet ut og spurte om å få låne baufila hans. Først var han skeptisk til hva jeg skulle, men jeg overbeviste og skar av toppen på tubaen. Det endelige resultatet ble til på et instrumentmakeri i Tønsberg. Musikeren presiserer at hans horn kun er en prototype.

Kreativ jazzmusiker

Lars Andreas Haug (37) er musiker og komponist fra Frogner i Sørum. Han spiller blant annet tuba og sopransax i band.

Denne måneden slapp plateselskapet Curling Legs bandets tredje skive «Conrairo», som også blir gitt ut på LP.

– Vi ønsket vinyl fordi dette skaper en spesiell og fin lyd som passet godt for albumet, sier Lars Andreas Haug.

– Jeg har alltid likt å eksperimentere. Forske på lyder og klanger og sette sammen til noe eget.

Eneste på kloden

En tubåt er en liggende avsagd tuba med et langt, periskoplignende rør som gir en mer direkte lyd.

Platen «Conrairo» starter i Vinter-Norge og går derfra videre med et slags afrikansk/øst-europeisk tone- og rytmespråk før det vender tilbake til Vinter-Norge. Med som vokalist er kona, Camilla Susann Haug.

– Hvordan vil dere beskrive platen?

– Lars Andreas skriver originale komposisjoner. Men selv om platen er særegen og til tider utforskende, tror jeg dette har blitt en plate mange kommer til å kose seg med, sier hun.

God kjemi

Paret har med seg Gunnar Halle, Frode Haltli, Helge Lien, Knut Aalefjær og Steffen Schorn på platen. Musikerne har jobbet sammen siden 1990-tallet og dyrket fram et unikt sound. Haug er veldig stolt av bandet, og forteller at måten de uttrykker seg og improviserer på gjør at albumet får en spredning og en spennende form.

– Den type ensemble jeg har med meg på platen er ikke vanlig innen jazz; det unike lydbildet de skaper låter organisk. Det er kun de som er med i bandet som kan spille som de gjør. Resultatet har blitt akkurat slik jeg forestilte meg det oppe i hodet, sier komponisten.

Ulik bakgrunn

– Det er ikke mange vokalister som Camilla, sier Lars Andreas Haug og ser på kona.

– Jeg kan komponere hva som helst og hun leser tegningen. Paret forteller at de har stor respekt for hverandre, både som musikere og personer.

– Da vi traff hverandre på musikkhøyskolen hadde vi interesse i forskjellig musikalske landskap. Det var ikke en selvfølge at vi skulle gjøre ting sammen, forteller Camilla Susann Haug. Platen «Conrairo» er ikke tekstbasert, og forteller derfor ikke historien slik en tekst vanligvis gjør. Vokalisten fungerer som en instrumentalist på lik linje med de andre musikerne i ensemblet. Musikk som skapes i dag bygger svært ofte på koder som publikum kan kjenne igjen. Derfor ender det ofte opp med mye musikk som ligner på hverandre.

– Det er deilig å ikke måtte være frontfigur. Menneskestemmen har en vanvittig klangpalett og kan fint smelte inn i et lydbilde framfor å være i front, sier Camilla Susann Haug. Hun forteller også at albumet har vært med på utviklingen av hennes stemme.

– Til å begynne med var det avansert, men nå føler jeg meg hjemme i det. Jeg kan leke og forske i musikken. Det har vært verdt all øvingen, avslutter hun.