– Ribbejazz er like mye en sosial happening. Vi treffer ofte folk som forteller at de aldri kom seg inn i en konsertsal fordi de traff gamle klassekamerater og ble stående og prate hele kvelden, sier Ribbejazz-general Odd H. Brubak. I fjor var 1.000 mennesker innom arrangementet.

For åttende året på rad arrangeres Ribbejazz i Lillestrøm kultursenter den 29. desember, alltid den 29. desember. Fra seks forskjellige scener blir det nonstop musikk med nærmere 20 forskjellige band hele kvelden; pop, rock, jazz, soul, funk, gospel, r&b, latin, rockabilly, bluegrass og viser.

Slikt koster.

Avhengig av støtte

Budsjettet for moroa er på om lag 550.000 kroner. Honorar til artistene utgjør drøye 300.000 kroner.

– Vi har aldri tapt penger, men heller ikke blitt rike på dette her. Stort sett går vi i balanse. Men de to årene 29. desember falt på en lørdag, var overskuddet på 50.000 kroner, sier Brubak.

Skedsmo kommune og Lillestrømbanken har alltid bidratt med økonomisk støtte, noe jazzgeneralen mener de er helt avhengig av.

Kommunen har tidligere bidratt med 30.000 kroner, men har i år redusert til 20.000. Også Lillestrømbanken har spyttet inn 30.000 kroner tidligere, men nøyer seg med 25.000 i år.

– Kommunen mente at vi nå klarer å stå på egne bein. Hovedutvalg for kultur, miljø og landbruk reduserte rådmannens innstilling og omdisponerte pengene til barn og ungdom. Lillestrømbanken har vel generelt sett færre midler til sponsing, sier Brubak. Han håper ikke det blir ytterligere reduksjoner i årene som kommer.

Odd H. Brubak er også leder av Lillestrøm jazzklubb, som arrangerer Ribbejazz sammen med Lillestrøm kultursenter.

Han sier at han og nestleder i jazzklubben, Tom Frogner, er villig til å dekke et eventuelt underskudd av egen lomme, om det skulle gå så galt. I så fall kan det bety slutten på Lillestrøm jazzklubb. Brubak frykter likevel ikke en økonomisk bakrus etter den 29. desember.

– Vi har god tro på dette arrangementet, som har blitt en tradisjon for veldig mange, sier han.

Sosial happening

Lillestrøm kultursenters Robert Skrolsvik er enig i at Ribbejazz er blitt et fast juleinnslag for mange.

– Ribbejazz er langt mer enn over 20 konserter fordelt på seks scener gjennom en hel kveld. Arrangementet er for mange en møteplass i en musikalsk ramme, der de slår av en prat med kjentfolk fra den ene konserten til den andre, sier han.

Året igjennom opplever han fornøyde mennesker på konserter og andre arrangementer i Lillestrøm kultursenter. Likevel er det noe helt spesielt med Ribbejazz.

– Når over 1.000 mennesker samles under ett tak for å oppleve musikk og hyggelig fellesskap, oppstår en helt særegen og god stemning. I slike stunder blir man ydmyk og takknemlig for at man er så heldig å få jobbe med kulturformidling. Det er bare å begynne å glede seg, sier Skrolsvik.

Lite jazz på Ribbejazz

Hovedvekt av publikum ligger på 35 til 40+. Men på konsertplakaten står det også unge band fra musikklinjen ved Lillestrøm videregående, og det trekker også en del ungdom i hus.

Ribbejazz har blitt viden kjent, og det byr aldri på problemer å booke artister.

– I fjor og i år hadde vi en liste med 20 band på blokka. Alle takket ja til å delta, med unntak av ett, sier han.

– Men det er langt flere enn jazzband på Ribbejazz, Brubak?

– Ja, selv om vi tilstreber å ha et bredt musikalsk tilbud med mye mer enn bare jazz, har vi ved et par anledninger fått høre at det er for lite jazz. Det er jo i og for seg hyggelig når vi tross alt er en jazzklubb, sier Odd H. Brubak.

Les hele programmet på lillestrom-kultursenter.no