– Jeg pleier ikke selge originaltegninger, men jeg liker å kunne stille opp for et godt formål. Dette er en viktig sak, sier Lise Myhre Hestnæs.

Nemi-tegneren fra Skedsmokorset er en av hundre kunstnere som er samlet under samme tak i Skedsmo samfunnshus denne helgen. Fredag formiddag var hun til stede da utstillingen åpnet for tiendeklassinger fra to skoler, Tæruddalen og Sten-Tærud.

Til vanskeligstilte barn

Høstutstillingen på Skedsmokorset arrangeres av Lions Nedre Romerike og Lions Skedsmo. Det er tredje gang de stiller ut i samfunnshuset, og denne gangen ønsket de å spisse formålet.

Rino Larsen i kunstkomiteen hadde lest en artikkel om en åtteåring som lever under fattigdomsgrensa i Norge.

– Det fikk meg til å tenke på hvor vanskelig det må være å ha lite i et land der alle andre har alt. Inntektene fra denne utstillingen gå uavkortet til vanskeligstilte barn i nærmiljøet, sier Larsen.

I etterkant av utstillingen vil Lions samarbeide med Bufetat, Barne- og ungdomsetaten og Røde Kors for å fordele pengene.

Nemi og Nobel-kunst

Kultursjef Roald Hansen klippet snora og åpnet utstillingen i ordførerens sted.

– Det er mange barn og unge som ikke kan delta i kulturtilbud eller oppleve kultur fordi de ikke har råd. Derfor synes jeg som kultursjef dette er et viktig initiativ, og er stolt av Lions, sier Hansen.

Elevene i tiende klasse på Tæruddalen skole var blant de første til å få oppleve kunsten.

De myldret inn i lokalene og kikket fra avlukke til avlukke i en times tid. Fra Nico Wideberg og Dagfinn Knutsen til Svein Solem og Bjørg Thorhallsdottir. Magne Furuholmen, Håkon Bleken, Kari Handeland og Håkon Gullvåg er bare noen av de andre kunstnere som finnes på veggene.

Også årets nobelkunstner henger i lokalet: Gro Fraas bilde «Ringer i vann», som etter all sannsynlighet skal foræres fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Entusiastiske

– Her er det et usynlig bilde. Mannen mangler en kroppsdel, lød det fra en nysgjerrig tilskuer.

Ellen Marie Sørnes, Hilde Strømsrud Worren og Sofie Høgslund Ragseth går alle i 10 c på Tæruddalen. De likte kunsten til Gro Mukta Holter.

– Bra at pengene går til folk som trenger det, synes Ellen Marie Sørnes. Simen Hagen og Einar Helland Berger fra samme klasse syntes Lions hadde fått tak i mye fin kunst.

– Det er fint at dem som ikke har like muligheter som andre får en sjanse til å delta, mener Simen Hagen.

Rælingskunstner Yvonne Wartiainen var populær blant flere av elevene.

– Bildet jeg likte kostet 12.000 kroner, så jeg har ikke råd, sa Sille Marie Ottesen.

Fikk autografen

Lise Myhre Hestnæs ble fotfulgt gjennom utstillingen av flere ivrige lesere. Stine Jenssen og Tonje Garber Bornstedt leser Nemi, og fikk autografen.

Rino Larsen understreker at høstutstillingen har et folkelig preg. Det å ikke ta med barn på utstillinger synes han er tøys. – Her er det ingen som hysjer. Høstutstillingen er et sosialt møtepunkt. Du treffer garantert naboen, sier Larsen – som til alt overmål er Lise Myhre Hestnæs’ gamle lærer i grafisk design. – Det er ikke lett å si nei når han spør, ler Myhre.

Utstillingen er åpen i dag, lørdag, fra 10.00-17.00 og søndag 11.00-18.00