Musikal med viktig budskap

ØVER: Skuespillerne i forestillingen «Drop Out» legger siste hånd på verket før premieren 11. oktober i Lillestrøm kultursenter.  Foto: Stine Strandhaug

ØVER: Skuespillerne i forestillingen «Drop Out» legger siste hånd på verket før premieren 11. oktober i Lillestrøm kultursenter. Foto: Stine Strandhaug

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange elever fullfører ikke videregående skole. Musikalen «Drop Out» har fokus på dette samfunnsproblemet.

DEL

– Jeg ønsket å lage en musikal hvor man setter det å droppe ut fra videregående skole på dagsordenen. Dette er et stort samfunnsproblem, og det koster samfunnet fem til seks milliarder kroner i året at så mange dropper ut, sier Ingrid Danbolt.

Neste uke har musikalen «Drop Out» premiere på Lillestrøm kultursenter, og det er Danbolt som hadde ideen om forestillingen i utgangspunktet.

Stykket er skrevet av Annette Münch, og skuespillerne og danserne er plukket ut via audition. I tillegg er Skedsmo Voices med som korister.

3,1 prosent av elevene som startet i videregående skole i Akershus fylkeskommune høsten 2010, sluttet i løpet av skoleåret 2010- 2011. Dette utgjør 599 elever, og er en nedgang på 0, 8 prosentpoeng sammenliknet med gjennomsnittet for de fire foregående årene for fylket. Men fortsatt er tallene for høye.

Handler om å bli sett

– Regjeringen har startet en kampanje som heter «Ny giv» for å hindre at ungdommer faller ut av videregående opplæring. Likevel er frafallsprosenten fortsatt høy. I dette stykket har vi ingen svar på hvordan dette problemet kan bli mindre, men vi belyser i hvert fall temaet. Det er karakterer som ungdommer kan kjenne seg igjen i, sier Danbolt.

Hun forteller at stykket handler om alle typer ungdommer med ulik bakgrunn. Målet med forestillingen er å vise at det å droppe ut av videregående kan skje hvem som helst, og det er ofte en grunn til det.

Musikalen handler mye om det å bli sett som den man er. «Drop Out» har vakt oppsikt blant politikerne. Både Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet er nysgjerrige på musikalen, og begge departementer stiller med representanter på premieren for å sjekke ut hva dette handler om.

På landsbasis var andelen som fikk studie- eller yrkeskompetanse fra tredjetrinn på 70, 5 prosent i 2011, mot 70,8 prosent i 2010. Regjeringen har startet prosjektet «Ny giv» som fokuserer på at ungdom faller ut av videregående opplæring. Målet er at 75 prosent av elevene skal fullføre utdanningen i 2015.

– Jeg er helt sikker på at denne musikalen kommer til å bli en suksess. Det er veldig gode skuespillere og dansere, og det er en historie med mer mening enn mange av de amerikanske musikalene. I tillegg er det sterke tekster og flott musikk, sier Danbolt.

Hun håper at musikalen blir så populær at andre skoler og teatergrupper kan sette opp forestillingen.

Se video og få svar på spørsmål til quizen!:

Vil minske frafallet

Musikalen settes opp hele neste helg, og i tillegg skal det være skoleforestillinger for 2.500 elever fra hele Romerike. Det er blitt laget et temahefte som skoler kan jobbe med i forkant av forestillingen, slik at man får enda mer økt bevissthet rundt det å droppe ut av videregående. Og forhåpentlig få tallene noe ned.

Andrea Berenjani (18) fra Skedsmokorset er en av skuespillerne i stykket.

– Det er spennende og lærerikt å få muligheten til å være med i denne forestillingen, og kanskje er dette et springbrett videre for meg. Det er et bra tema, og det tar opp et viktig samfunnsproblem. I denne musikalen setter man fokus på enkeltindivider, sier hun.

Skuespiller Lina Lien (17) fra Skedsmokorset er enig.

– Her viser vi at de som dropper ut, gjør det av en grunn. Det er gøy å spille i dette stykket, og man lærer mye om å ta regi og bli mer sikker på seg selv, sier Lien.

«Drop out» har premiere på Lillestrøm kultursenter 11. oktober.

Artikkeltags