I Seoul i Sør-Korea står verdens største "Hammermannen", 22 meter på sokkelesten. I sju andre byer står "lillebrødre". Felles for dem alle er at de er plassert i et tett bebygget bymiljø. I Lillestrøm blir mannen plassert bokstavelig talt i det grønne.

– Det er helt nytt for "Hammering Man", sier kunstneren til Romerikes Blad. I går tok han området i øyesyn, og han likte seg godt.

Nøyaktig hvor høy Lillestrøm-varianten vil bli, er ikke avklart. Men kunstneren og skulpturpark-komiteen er enige om at hammermannen skal rage høyere enn ti meter. Nå planlegges det for avduking neste sommer.

– Framover vil vi avtale hvem som har ansvaret for hva i den prosessen som ligger foran oss, blant annet fundamenteringen,

sier Marit Hosar i Koro - Kunst i offentlige rom.

Fellesskapsfilosofi

"Hammering Man" ble til på midten av 1970-tallet, og slik sett holder Borofsky på med helt andre ting i dag. Til OL i Beijing skapte han en stor installasjon av mange menneskefigurer i fargerikt malt stål. I Berlin rager "Molekylmannen" 30 meter til værs fra elva Spree. Alle figurene hans framstilles i samme fabrikk i Los Angeles, og han vil følge framstillingen av Lillestrøm-varianten nøye selv.

– Jeg bodde mange år i Los Angeles, og ble godt kjent med folkene som lager stålfigurene mine. Jeg vet hva de kan, og har fortsatt samarbeidet, sier han.

– Er "Hammering Man" et politisk verk - eller filosofisk?

– Det er først og fremst filosofisk. Den er universell - alle kan gjenkjenne arbeideren. Han kan være fra steinalderen - eller han kan være fra vår egen tid. Hammerbevegelsen går fra hodet og til hånden. Og midt imellom befinner hjertet seg. Slik tenker jeg om ham i mine mest spirituelle øyeblikk, sier Borofsky, med et smil.

Lillestrøm i verden

Grunnlaget for hele hans kunstneriske produksjon er forbindelsen mellom alle ting og de uante muligheter menneskeheten representerer: Borofsky tenker litt som Gro Harlem Brundtland: Alt henger sammen med alt:

– Jeg har ikke noe religiøst program, men følelsen av å være i forbundet med noe annet enn seg selv, være i en større enhet, er viktig.

– Hva betyr det å reise "Hammering Man" i Lillestrøm?

– Hele ideen med ham var å lage et symbol som ble forstått av alle. "Hammering Man" i Lillestrøm vil ha forbindelse til Amerika, Asia og Europa for øvrig. Min ambisjon blir stadig mer oppfylt, sier Borofsky, som vender hjem til USA torsdag etter sitt livs første Norgesbesøk. Det kommende året blir det garantert flere.