Mer enn Sand

Artikkelen er over 14 år gammel

Lørenskogjenta Marianne Aulie er fast kunstner i Galleri Sand, og har fått en kundekrets som man bare drømmer om. I dag åpner hun utstilling i hjembygda.

DEL

Marianne Aulie tar imot i Galleri Sand på Briskeby. Her henger hennes collager og fargesterke malerier av sommerfugler og såre, rare og glade narrer sammen med bildene til Vebjørn, Aune og deres far Øivind Sand. På gulvet står en miniatyr av Keplerstjernen på Gardermoen og en av Leonardobrua i Ås.

Beslutningen i Kairo

– Sand-familien har vært en utrolig støtte for meg som kunstner. Jeg har nok vært veldig heldig, sier den unge kunstneren, som skal stille ut i New York til høsten.

Hun kommer fra en håndverkerfamilie på Lørenskog, og var den første i familien som studerte på Universitetet. Der tok hun religionshistorie, og interesserte seg spesielt for islam og buddhisme.

– Jeg var hestejente, og jeg malte. Etter Lørenskog videregående ville mamma at jeg skulle bli lærer, eller kanskje advokat. Selv var jeg søkende på den kreative verden, både på maleri og film, forteller Marianne Aulie.

Hun flyttet til Oslo og ble kjent med Aune Sand. Han skulle til Kairo og filme den etter hvert så kjente kultfilmen «Dis». Marianne ble med som hjelper og kameraassistent.

– Det var i Kairo jeg bestemte meg for å bli kunstmaler. Jeg søkte Statens Kunstakademi sju ganger, og kom så langt som til annet opptak to ganger, men fikk avslag. Så ble det tre år ved Oslo tegne- og maleskole i stedet. Jeg tror de var irritert på meg der, for jeg griser så fælt når jeg maler. Jeg har mye energi, og maler spontant lag på lag med farger. Du kan si jeg modellerer bildene mine.

Opptur

Hun jobbet på atelier for seg selv og hadde en drøss med ekstrajobber. Det var hun som foreslo for Sand-familien at de skulle åpne galleri i Oslo.

– De hadde sommergalleri på Hvaler. Jeg spurte om de ikke ville starte ett i Oslo. Og så gjorde vi det, på Grünerløkka. Sånn er den familien, de gjør ting, de våger å prøve uten fordommer, sier Marianne Aulie.

Hun trodde at hun skulle stå og male i en krok, og ellers være den som tok imot folk og promoterte Vebjørn. Men så solgte hun flere bilder, og fikk det travelt med sin egen kunst.

For halvannet år siden flyttet galleriet til lokalene på Briskeby. Siden de kom dit har Marianne omsatt kunst for tre millioner kroner alene. Kunstsamlere har funnet fram til henne, tunge folk med nese for lovende kunstnere. Nå er det bestillingsliste på arbeidene hennes.

Ut i verden

Hun er fascinert av de gamle ikonene som er malt på treplater, og maler selv bare på tre. Lerretet blir for skjørt for hennes røffe penselstrøk.

– Hva er ditt kunstneriske prosjekt?

– Livet er mitt prosjekt. Den største kunsten er å leve det så sannferdig og rent som man kan, uten at jeg legger noe kristent i det. Jeg ønsker å formidle noe godt ut i verden. Farger er godt, og de påvirker oss. Jeg har mye energi som jeg gir videre i bildene mine. Jeg håper å kunne formidle kunst til alle, ikke bare til et spesielt sjikt i samfunnet.

Nå arbeider hun hardt med bilder til separatutstillingen i Trygve Lie Gallery i den norske sjømannskirken i New York i september.

– Jeg besøkte Vebjørn i New York i påsken. En kunstsamler tok kontakt, og jeg solgte tre bilder. Det er et spennende signal. Jeg vil gjerne ha bildene mine ut i verden, og New York er et godt skritt, sier Marianne Aulie.

Artikkeltags