Da kunstner Roghie Asgari Torvund var 25 år flyktet hun fra Iran med to barn under armen. Hun var alenemor i et helt fremmed land.

– Kontrasten ved å komme fra Iran til Norge var stor, og jeg følte at til og med det å puste var annerledes. I tillegg til dette har jeg kjempet harde kamper mot norske myndigheter, for å få fram mine rettigheter, sier 47- åringen.

På Akershus kunstnersenter henger to store lerreter på veggen, tett i tett. På det ene lerretet vises film av revmatiske Nittedal-kvinner som svømmer i et basseng. På det andre kvinner i Teheran som samles for å be.

Det er Asgari Torvund (47) fra Nittedal som står bak disse filmene. De hører sammen med utstillingen hun har kalt "The living room", som åpner i morgen.

Kamera- en ekstra kroppsdel

– Utstillingen handler om kvinner som blir diskriminert i samfunnet sitt, og som møtes i ulike rom for å få et sosialt fellesskap med andre kvinner i samme situasjon. Man kan nesten si at det er kvinner som vil bryte ut av de usynlige tvangstrøyene som finnes i deres samfunn. Både filmen om svømmegruppa og kvinnene som ber har en fellesnevner. I begge filmene møter vi kvinner som delvis er preget av undertrykkelse, og som møtes i det private rom for å ha et fellesskap, forklarer Asgari Torvund.

Hun er født i Aserbajdsjan, men vokste opp i Teheran i Iran. Hun har nå bodd i Norge i 21 år.

Hun har bakgrunn som både journalist og fotojournalist, men arbeider nå som kunstner. Hun er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo.

– Jeg bruker forskjellige medier for å få fram budskapet mitt, men hovedsakelig bruker jeg performance og filmdokumentasjon. Jeg har med meg kameraet hvor jeg går, og dokumenterer det jeg ser. På den måten blir jeg veldig tilstedeværende i filmene jeg lager. Jeg opplever noe, og ønsker å formidle dette videre til andre, sier Asgari Torvund.

Sigøynerjente på t-banen

I utstillingen "The living room" har hun fem ulike videoarbeider hvor hun har fått adgang til kvinners mangfoldige og private rom. Den ene filmen som vises er fra en t-banevogn i Teheran som kun er for kvinner. I denne vognen filmer hun en sigøynerjente på åtte år som livnærer seg på å spå passasjerene på t-banen.

– Dette er en av mine favorittfilmer. Jenta lever av å tjene penger som spåkone, men med en gang hun blir klar over kameraet mitt kommer barnet i henne fram. Hun leker, og samspillet mellom henne og meg er helt unikt, forteller Asgari Torvund engasjert.

Første gang på Romerike

– Jeg har en annen kulturell bakgrunn, og snakker fem ulike språk. Alle de ulike kulturene er en del av meg, og mye av kunsten min refererer til meg og min kultur på en eller annen måte, forklarer 47- åringen.

Utstillingen "The living room" har hun vist flere i steder i Norge, samt i Wien, Dresden og Berlin. Men det er første gangen hun stiller den ut på Romerike.

– Siden jeg selv bor i Nittedal synes jeg det er viktig å stille ut på Romerike. Jeg ble veldig glad da jeg fikk muligheten til å vise kunsten min i Akershus kunstnersenter, sier hun fornøyd.

Akershus kunstnersenter fredag 18.00. Varer til 20. januar.