10 kunstnere og 15 forfattere har tatt for seg den den norske og den amerikanske grunnloven. Resultatet er blitt en massiv kunstbok og en utstilling som åpnet på Festiviteten på Eidsvoll Verk i helgen.

– Det har tatt åtte år fra ideen kom til det ferdige resultatet foreligger i dag, sier forlegger Trond B. Olsen, mannen bak ideen.

– Vi er veldig stolte over å få denne utstillingen hit til Festiviteteten, sier kunstafficionado Jorunn Mathiesen.

Og blant de 10 kunstnerne som har bidratt til utstillingen er kunstner, opprører og pioner for norsk abstrakt kunst, Inger Sitter (85).

Unikt prosjekt

– Har du vært med på et lignende prosjekt?

– Det tror jeg ikke. Har det vært gjennomført noe slikt som dette noen gang, da?

Sitter har malt bildet som pryder omslaget på kunstboken «1814 Rødt, hvitt og blått – norsk grunnlov, amerikansk inspirasjon».

Mennene som var samlet på Eidsvoll skjelet til den amerikanske grunnloven da arbeidet med den norske startet opp.

Og det er grunnloven som ligger til grunn for det kunstnere og forfattere har produsert til denne utstillingen, sa Øivind Storm Bjerke da han åpnet utstillingen sammen med Stortingets visepresident Marit Nybakk.

Sommerfugler i magen

Inger Sitters bilder «In Motion» pryder bokens omslag, og den meritterte kunstneren erkjenner at hun har hatt sommerfugler i magen i forkant av boklansering og utstillingsåpning.

– Jeg har malt en variant – min variant – av det norske flagget, og man kan aldri vite om noen blir provosert av det, sier hun til Romerikes Blad.

– Men tilbakemeldingene har vært unisont gode – foreløpig, sier hun.

Sverre Koren Bjertnæs er den kanskje mest kjente av de unge kunstnerne som er med i dette prosjektet. Unni Askelands tidligere ektemann er representert med fire kunstverk i denne utstillingen. Ett av dem selges sammen med et skinninnbundet eksemplar av kunstboken. Det gjør også Inger snitters motiv «In Motion».

– Formålet med dette prosjektet, Olsen?

– Utstillingen og boka tar for seg hvordan grunnloven ble til, hvordan den har fungert og hvilke utfordringer det norske demokratiet står overfor, sier Olsen.

– Og boken drøfter også hvordan den amerikanske grunnloven etter hvert påvirket den norske, sier forleggeren.

– Eidsvoll Verk er blitt en kunstmetropol, Jorunn Mathiesen?

– Det er stas å bo på Eidsvoll verk, spesielt i år og i disse dager. Nå kommer også utstillingen «1814 Revisited» opp i Mago A og Stallgården fra 10. mai. Så det koker på kunstfronten nå, sier Mathiesen.