Gå til sidens hovedinnhold

Markedsmoro for alle

Artikkelen er over 14 år gammel

Årets Husebymarked bød på moro for alle aldre, med både shetlandsponnier, husflid og militærliv anno 1760.

Strålende solskinn over idylliske Huseby Gård gjorde sitt for å legge forholdene til rette for et trivelig lørdagsmarked. Da RB stakk innom i tolvtiden var både utstillere og besøkende allerede i full aktivitet. Med et program som blant annet omfattet husflid, militærhistorie og besøk av barne-tv-helten Asgeir, bød markedets første dag på noe for alle aldersgrupper og interesser

– Vi håper at markedet kan bidra til å skape et trivelig miljø her på Skedsmokorset, og at folk kan gå hjem med en følelse av at dagen har vært hyggelig for både barn og voksne, sier Eivind Klemp i Skedsmo kulturforum.

Soldatliv anno 1760

I et hjørne av hagen hadde "Skiedsmo Dragon Compagnie" slått leir. Iført tidsriktige uniformer, forsøkte fire militærhistorieentusiaster å gi et bilde av hvordan livet artet seg for menige og offiserer rundt år 1760.

– Kadaverdisiplinen på denne tiden var helt ekstrem. Hver minste forseelse ble avstraffet fysisk, gjerne på stedet, forteller Kjell Ingvaldsen.

De staute soldatene understreker at kompaniets aktiviteter ikke dreier seg om voksne som leker krig, men om en brennende interesse for militærhistorie.

– Vi forsøker å rekonstruere historien og gjøre den levende, sier Svein Stidahl.

Ivaretar gammelt håndverk

På standen til Skedsmo Husflidslag demonstrerte Ellen Johanne Lund og Ingrid Hellen Jensen det urgamle håndverket tegebinding.

– Vi fletter kurver og andre gjenstander av tynne bjørkerøtter, forteller Hellen Jensen.

– Røttene må først graves ut av myrlendt terreng. Siden må de renses og behandles før de kan brukes til husflid.

Teknikken har lange tradisjoner i Norge, og ulike landsdeler har sine særegne varianter.

– De har til og med funnet en kurv i Osebergskipet, sier Hellen Jensen.

De to venninnene har holdt på med tegebinding imellom 20 og 30 år. Rekruttering av nye krefter er det imidlertid smått med.

– Arbeidet er tidkrevende og ofte tungt, så det er ikke så lett til å få noen unge til å fatte interessen, forteller Hellen Jensen.

Barna i fokus

Husebymarkedet arrangeres i år for fjerde år på rad, og varer denne gangen fra torsdag til søndag.

– Vi ønsker å fortsette på det nivået vi er i dag, og forsøker ikke å ta opp konkurransen med byfesten i Lillestrøm, forteller Klemp.

– Vi startet som en videreføring av Husmorlagets gamle "Barnas dag", og ønsker å bringe denne profilen videre.

At arrangørene hadde lykkes i å skape et tilbud også for barna, var noe også noen av de minste av dagens frammøtte var enige i.

– Det er gøy her på Husebymarkedet, og vi gleder oss til Asgeir kommer, sier Frida Løkken Dahle (7), Hedda Løkken Dahle (5) og Snorre Løkken Dahle (5).