Gå til sidens hovedinnhold

Manus-forfatter på hjemmebane

Artikkelen er over 12 år gammel

Filmen om Max Manus startet blant bibliotekhyllene på Triaden. Fredag ble sirkelen sluttet med en premiere i kinosalen.

Det vrimlet av familie og venner som ville gratulere Thomas Nordseth-Tiller på Triaden på fredag. Da hadde hans aller første film som manusforfatter premiere, med selveste Gunnar "Kjakan" Sønsteby i salen.

Hvordan er det å være tilbake på Lørenskog kino?

– Det er veldig stort og veldig gøy. Det var her det hele startet. For det første har jeg vært mye her på kino opp gjennom tiden. Og det var her jeg oppdaget Max Manus sine biografier på biblioteket og merket at dette var et menneske av kjøtt og blod som jeg identifiserte meg litt med. Dette må det bare bli film av, tenkte jeg, forteller en glad lørenskoggutt.

Imponert Sønsteby

Interessen for 2. verdenskrig ble vekket allerede da Nordseth-Tiller var ung og han husker godt da Gunnar Sønsteby kom på Kjenn skole og holdt foredrag om krigen. Det var en stor opplevelse for ham.

Fredag var Sønsteby selv til stede på Triaden og "Kjakan" var veldig imponert over filmen.

– Den er veldig realistisk. Jeg frøs på ryggen et par ganger da jeg så den, forteller han.

Han syntes det var veldig interessant å gjenoppleve krigen på film, men selve krigshandlingen var vond å se på for motstandsmannen.

Guttevalp

– Jeg skal hilse så mye fra mor, sier Mette Manus som også var til stede på Lørenskog.

Enken etter Max Manus, Tikken ville gjerne vært med, men hadde fått "ordre" om å hvile seg litt. Tikken er ifølge datteren overbegeistret for filmen.

Jeg hadde ikke sagt den var dårlig uansett, men jeg mener dette ekte og ærlig og jeg er så glad, skal Tikken ha sagt.

Mette Manus forteller om hvordan familien har opplevd samarbeidet med manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller.

– Vi fikk en guttevalp på besøk for fire år siden og vi likte ham fra første øyeblikk. Han var så fascinert av bøkene til far og vi ble så sjarmert. Sett i gang, du, sa mor til den unge og uerfarne gutten, sier Manus og smiler.

Hun trekker spesielt fram Nordseth-Tillers pasjon og lidenskap som en av egenskapene som har gjort at han har lykkes.

– Vi var helt komfortable hele veien med at du kom til å gjøre en god jobb. Dette er Askeladden som realiserte drømmen sin.

Redd for mottakelsen

Nordseth-Tiller understreker også hvilken god støtte han hadde fått av både Sønsteby- og Manusfamilien.

– Hva synes du om mottakelsen filmen har fått?

– Jeg er veldig godt fornøyd. Det har vært helt overveldende. Aller viktigst var det at familiene Sønsteby og Manus likte den; det var deres mening jeg var mest redd for, innrømmer han.

– Hva er du mest fornøyd med i filmen?

– Jeg er veldig fornøyd med skuespillerne og regien. Både de store scenene og de små initime karakterene synes jeg fungerer kjempebra.

– Hvilke planer har du videre?

– Nå skal jeg først og fremst ta et par uker ferie, smiler Nordseth-Tiller stolt og levner ingen tvil om at denne kvelden var MAX.