Malling har en travel høst foran seg, og må lokkes ut av galleriet i Vika. Den populære tegneren deltar på hele fem utstillinger. Den store nyheten er at han skal vise helt ferske tegninger i et flott galleri i New York.

Utstillinger og kunstbok

– Det er et norskdrevet galleri på Manhattan som fortrinnsvis viser norsk kunst til et amerikansk publikum. Galleriet heter .NO, er nyetablert og har fått mye omtale og ros i norske medier. Jeg gleder meg over dette og ser fram til å reise dit til åpningen 13. oktober, sier Sverre Malling.

Dette skjer parallelt med flere utstillinger på hjemmebane. Den første åpnet 27. august i Bomuldsfabrikken i Arendal, der han stiller ut retrospektiv sammen med en kjent svensk og en kjent dansk samtidstegner.

Han deltar også på en stor kunstmesse i København og på gruppeutstilling i Ålesund og Tromsø.

Til høsten kommer dessuten en omfattende bok om nyere norsk kunsthistorie hvor Malling er omtalt og gjengitt med bilder. Boka er skrevet av Øystein Ustvedt, sjefskurator ved Nasjonalmuseet.

Fem oppløftende år

Siden han gikk ut av akademiet i 2004 har han hatt en bratt popularitetskurve. Han ble headhuntet inn i Galleri Haakens stall, fikk Weidemannstipendet og bodde på Ringsveen gård et år, ble festivalutstiller under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og vant Høstutstillingsprisen 2009 på 100.000 kroner. Han har hatt en rekke populære utstillinger, og har vunnet flere priser og stipender. Og han blir skrytt opp i skyene av kunstkritikere.

– De siste fem årene har vært oppløftende. Jeg har hatt forholdsvis høy produksjon og et tett utstillingsprogram. Samtidig opplever jeg å nå ut til et publikum, og ingen ting er vel mer oppmuntrende enn å bli sett, og å føle seg verdsatt for det en gjør. Det vesentlige for meg har vært tålmodighet og å prioritere arbeidet. Å få lov til å gå møysommelig til verks, ned i alle bittesmå detaljer i tegningene. Se sporene av nedlagt slit og nennsomt arbeid i tegningene, sier Malling.

Han har gått trinn for trinn, og føler seg rutinert nå. Og lykkelig.

– Skaperkraft, ambisjoner og målsettinger gjør meg lykkelig. Det er nettopp dette som gir tilværelsen en større mening. Uten kreativitet ville jeg kjedet meg i hjel, sier han.

Prestasjonsangsten

Straks etter ordet ambisjon kommer ordet prestasjonsangst. De to går hånd i hånd. Man skulle kanskje ikke tro det om en så tilsynelatende rolig og likevektig kunstner som Malling.

– Fallhøyden kan være stor. Man risikerer jo stadig avvisning og resignasjon. Man er alene i sine valg og avgjørelser. Alt avhenger av meg og min arbeidsinnsats. Dette kan gi en latent uro som gnager i bakgrunnen hele tiden. Men når det er sagt, så er jeg takknemlig for friheten, og at jeg i stor grad kan bestemme min egen dagsorden, sier Malling.

Følger intuisjonen

Intuisjonen er hans rettesnor.

– Jeg forsøker å ikke krangle for mye med intuisjonen. Det er viktig for meg å gjøre det som virker lystbetont og stimulerende. Jeg har alltid elsket å tegne. Hvis jeg skulle bli lut fattig ville jeg fortsatt sitte på et lite loftsrom og tegne. Jeg ville alltid funnet veien til et stykke papir og en blyant, sier han.

– Tegning er det stedet hvor jeg føler at jeg oppnår mest poetisk intelligens og presisjon. Jeg ønsker å gi form til alle disse tankerekkene jeg dveler ved. Jeg låner fra den klassiske kunsthistorien, men smugler inn mye fra mitt eget liv og min egen tid, sier Sverre Malling.